En stol er ikke bare en stol

En stol er ikke bare en stol

Sædet er lige, men stolen 9.5 Degrees af designer Rasmus Bækkel Fex hælder netop 9,5 grader. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

En stol er også skulptur og funktion. Tidsbillede og samtidskommentar. En bevilling fra Ny Carlsbergfondet skal nu undersøge stoledesigns betydning for samfundet.

“Forskning i vor tids designkultur skaber større bevidsthed om, hvordan design præger måden, vi indretter os, og hvordan vi identificerer os med design.”

Det forklarer Karen Grøn. Hun er direktør på Trapholt, der sammen med Syddansk Universitet, SDU, har modtaget Ny Carlsbergfondets bevilling på 1,5 mio. kroner. Per Krogh Hansen, der er institutleder på Institut for Design og Kommunikation på SDU tilføjer:

”Trapholt har en substantiel samling, som kalder på forskning. Vi er glade for at kunne bidrage hertil med vores internationalt anerkendte designkulturforskning”.

Nye samarbejder
I de kommende år skal Trapholt og SDU i fællesskab undersøge stolen som kulturbærer, hvor det æstetiske kobles med det funktionelle – og hvad der er teknisk muligt. Og netop det kunstvidenskabelige område er en del af Ny Carlsbergfondets aktuelle satsning, påpeger professor Morten Kyndrup fra fondens direktion:

”Forbindelsen mellem universiteternes forskningsmiljøer og museerne rundt om i landet trænger til at blive styrket, hvilket er baggrunden for fondets forskningsinitiativ.”

Det er således intentionen, at projektet skal medvirke til større samarbejde og sparring med andre museer internationalt og dermed udbygge og styrke netværkssamarbejdet og videndelingen på tværs.

Kilde:  Institut for Design og Kommunikation på Syddansk Universitet

Del artiklen

'En stol er ikke bare en stol'

Facebook