Fra skjult leverandør til selvstændigt møbelbrand

Fra skjult leverandør til selvstændigt møbelbrand

Hans Bøllings verdenskendte bakkebord, designet i 1963, er Brdr. Krügers anker, men de sidste tre år er kollektionen blevet udvidet stille og roligt. Pressefoto

af Pia Olsen

Som aktiv skribent og stylist er Pia Olsen vant til at arbejde visuelt og journalistisk i designbranchen, som hun dækker for aviser og magasiner via sit firma Living Stories.

Billedserie

Brdr. Krüger har siden 1886 været leverandør til store arkitektfirmaer, men firmaet er for alvor trådt ind på designscenen med innovative produkter med rødder i traditionen og håndværket. I foråret åbner de dørene til et 550 kvadratmeter showroom, hvor du kan komme helt tæt på deres lokale møbelproduktion i Danmark.

Vi stod på den danske stand under designmessen Salone di Mobile Milano. Året var 2015. Og dér på en reol befandt sig en revolutionerende nyhed. En bordlampe med en klassisk silhouet i et design, skåret ind til benet, skabt af norske Sverre Uhnger. Lampen havde en smuk kuppelformet egetræsskærm i en håndværksmæssig kvalitet af den slags, der gav en lyst til at række hånden ud for at røre ved træet. Et design, der er blevet muligt ved at kombinere viden om træets egenskaber, traditionelt håndværk og teknologi som LED, der har en minimal varmestråling, så egetræsskærmen ikke revner. Måske kunne man tro, at et ungt, nytænkende designfirma stod bag bordlampen, Lune, men virksomheden var 131-årige Brdr. Krüger, der havde produceret lampen på deres danske værksted.

Bordlampen Lune fra 2015 er skabt af Sverre Uhnger for Brdr. Krüger. Pressefoto

”I dag tænker vi ikke så meget over brugen af LED, men for bare to år siden var Lune en nyskabelse. For os var det starten på et nyt kapitel, og 2015 var brydningsåret, hvor vi trådte ud fra kulissen. Før har vi levet livet i det skjulte, også selv om vi altid har været dygtige til vores håndværk og blandt andet leveret til firmaer bag produkter fra Finn Juhl, Kåre Klint og Hans Wegner med flere. Men nu har vi valgt at træde frem i lyset med vores eget møbelbrand,” siger kreativ direktør Jonas Krüger, der er femte generation af Krüger-familien.

Brdr. Krüger har sin begyndelse i 1886, hvor de to brødre Theodor og Ferdinand Krüger åbnede et trædrejeri på Frederiksberg. Dengang var stort set alt lavet af træ, da plastik og metal var dyre materialer. Så når knapper, greb eller dørhåndtag gik i stykker, kom folk ind fra gaden hos Brdr. Krüger for at få deres træsager repareret eller drejet helt nyt. I den tid var trædrejeri et lige så udbredt håndværk som møbelsnedkeri, og forretningen gik i arv fra far til søn. I dag er Brdr. Krüger en af de sidste danske virksomheder i et uddøende erhverv og med lokal produktion i Danmark. Men kendskabet til håndværket og de forskellige træsorters kunnen er den samme i virksomheden, hvis ikke større, når man som her baserer sin produktion på 131 års akkumuleret viden og danske håndværkere.

”Vi har holdt vores viden i hævd, og trædrejeri er vores kernekompetence den dag i dag, hvor vi blandt andet leverer træfiguren Aben til Kay Bojesen Denmark. Men nu har vi to stærke ben at stå på, dels som leverandør til andre virksomheder og dels som møbelproducent i eget navn,” fortæller Jonas Krüger.

Det enkle bakkebord fås i et hav af varianter og farver, så bordet kan ændre udtryk ved blot at vende bakken. Pressefoto

Rødder i den danske guldalder
Formentlig kender du allerede Hans Bøllings Bakkebord fra 1963, der ved en tilfældighed havnede hos Brdr. Krüger tilbage i 1991, og designikonet blev faktisk det spæde skridt på vejen mod den møbelvirksomhed, de er i dag, hvor de har otte møbler i deres sortiment. Og vi har opsnuset, at de har to møbler mere på vej her i foråret. Alle møbler har en fælles DNA med afsæt i dét, firmaet er bedst til: Arbejdet med træ:

”Vi tager udgangspunkt i den danske guldalder i midten af 1900-tallet, og der skal være en tydelig signatur af kvalitet og håndværk i vores møbler. For det giver vores møbler tyngde, at de er baseret på gammel viden og håndværk. Bøllings Bakkebord rummer mange af de værdier, vi relaterer til, når vi arbejder med nye design til vores brand: Funktionalitet, ærlighed, leg og personlighed, idet du kan customize bordet i forskellige farver. Samtidig er bordet tidløst, hvilket er en stærk værdi i sig selv. Alt det vil vi gerne viderebringe i vores nye møbler. Altså et afsæt i det klassiske, men samtidig skal møblet pege fremad, så vi ikke bliver tilbageskuende. Derfor er vores arbejdsslogan også ‘a new turn on tradition’,” forklarer Jonas Krüger.

Triiio sofabord er designet af Hans Bølling i 1958, men først sat i produktion i 2017. Pressefoto

Fornyelsen kan for eksempel være i form af ny teknologisk viden som bordlampen Lune, eller som stolene Theodor og Ferdinand, designet af OEO Studio, hvor begge har referencer til den klassiske, danske snedkertradition, men så er stolenes rygstykker alligevel en snert overdimensioneret, hvilket hiver dem frem i et nutidigt designudtryk.

Made in Denmark
Brdr. Krüger er siden dagene på Frederiksberg flyttet til et værksted i Værløse, hvor de producerer deres egne design lokalt på fabrikken.

”Vi er lidt anderledes end de fleste andre møbelvirksomheder, der har valgt at lægge deres produktion i Ukraine, Polen eller et sted i Østen. Vi sætter en ære i, at vores håndværk er blevet næret gennem generationer, og at vi i dag har de samme dyder og håndværksmæssige kvalitet. Vores udfordring er dog, at vi har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft i Danmark, så vi tager elever ind for at lære dem op for at sikre en høj kvalitet,” fortæller Jonas Krüger.

Jonas Krüger er kreativ direktør og femte generation af Krüger-familien, der står bag møbelvirksomheden Brdr. Krüger. Pressefoto

I dag har virksomheden 30 medarbejdere – heriblandt Jonas Krügers egen familie. Mens han står for udvikling, er hans søster, Julie Krüger, ansvarlig for produktionen. Hans mor Jyliane Krüger er i administrationen, og hans far Niels Krüger har været en fast del af værkstedet, siden han kunne kravle, så han ved alt om træ.

”Vores familie er en styrke for virksomheden, da vores forskellige kompetencer komplimenterer hinanden. Samtidig kan man mærke, at vores medarbejdere er stolte af at være en del af en virksomhed med en så lang og stærk historie. Derudover er vores administrerende direktør Lasse Holm Clausen vores tovholder og drivkraften i lokomotivet,” fortæller han.

Fabrik og showroom i ét
Værkstedet i Værløse bliver snart åbnet for offentligheden, da Brdr. Krüger ønsker at sammenlægge deres showroom, administration og produktion. OEO Studio har stået for indretningen, og Jonas Krüger lover, at det bliver en oplevelse af den helt særlige slags:

”Vi er netop nu i gang med at istandsætte lokalerne, og det bliver et stort, levende space. Du får hele oplevelsen af, hvordan vores møbler bliver til i værkstedet, og du ser de store bunker med træplanker, værktøj og mærker duften af træ. Så åbner du en dør, og går ind i vores 550 kvadratmeter store showroom, hvor du kan se de færdige møbler fra deres bedste side.”.

Ferdinand loungestol, designet af OeO i 2015. Pressefoto

Når du kommer på besøg hos Brdr. Krüger, kan du også være heldig at opleve designprocessen helt tæt på, for designere og håndværkere arbejder løbende sammen, når der skal skabes nye familiemedlemmer til Brdr. Krügers sortiment. Tanken er, at møbelvirksomheden får det bedste af de to verdener, når deres designere, der har kendskab til æstetikken og hvad der rører sig, udvikler produktet i samarbejde med håndværkerne, som kender materialets begrænsninger og muligheder.

Nyt showroom, nye møbler, nye muligheder. Det kunne se ud som om, at Brdr. Krüger snildt kan overleve mindst 130 år mere (hvad vi naturligvis også håber). Men hvad er så næste skridt for det fremadstormende Brdr. Krüger?

”Vi vil gerne ud i verden, og vi har fået positiv respons på de seneste års internationale møbelmesser. Men vi vil være store med måde, så vi aldrig bliver en pølsefabrik, for det er vigtigt for os at være involveret i produktionen for at sikre en høj kvalitet. Lige nu er der ikke så mange, der kender os. De kender formentlig Bøllings Bakkebord, og det er drømmen, at mange flere ved, hvem vi er og respekterer os for den samme kvalitet og håndværk om nogle få år. Hvis folk kender os, og de synes om det, vi laver, så har vi gjort det godt,” siger Jonas Krüger.

Del artiklen

'Fra skjult leverandør til selvstændigt møbelbrand'

Facebook