Statens Kunstfond præmierer…

Statens Kunstfond præmierer…

Udsnit af Helle Trolles installation fra udstillingen This Reminds of Rain. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

CLAY
Kongebrovej 42
5500 Middelfart
Tir-søn 10-17

…hele to udstillinger. Helle Trolles This Reminds of Rain og kunstnergruppen VERSUS’ TALISMAN – magiske objekter.

Med This Reminds of Rain har tekstilkunstner Helle Trolle undersøgt, hvad der sker, når ‘vi ser og oplever den grå dag skinne vådt efter bygen.’ Undersøgelsen af regn har hun foldet ud i en sprød og sanselig oplevelse, der kunne opleves i Danske Kunsthåndværkeres udstillingssted, Officinet, i februar 2017.

Regn som uvævede tråde
I Japan findes der ikke mindre end 50 forskellige betegnelser for regnens fysiske form, og det var netop på en rejse til Japan i 2015, at Helle Trolle samlede inspiration og materiale til udstillingen. Med uvævede tråde – fisketråd og forskellige iriserende tråde – har hun bl.a. skabt en 3 meter høj installation, der fortolker regnen som vejrfænomen:

“Den er transparent og gennemsigtig, idet den falder. Først, da den rammer en flade, en bygning eller jorden, ser man, at det regner.”

Delikat iscenesættelse
Statens Kunstfonds Kunsthåndværk- og Designudvalg  har præmieret This Reminds of Rain med følgende begrundelse:

“This Reminds of Rain er fine, underspillede værker, som kræver tid og fordybelse. Smukt håndværk, der bærer præg af en lang og kompleks arbejdsproces, men som ender i en omfattende fortælling. Nøje planlagte farveblandinger og nuancer, der indfanger lyset, og en fin iscenesættelse, der underbygger de delikate værker.”

Magi i luften
Magi og sanselighed er omdrejningsfeltet for både Helle Trolle og kunstnergruppen VERSUS. Det har Statens Kunstfonds Kunsthåndværk- og Designudvalg pointeret yderligere i deres begrundelse for præmieringen af VERSUS:

“Kunstnergruppen VERSUS demonstrerer en overbevisende samling skulpturelle keramiske værker – nogle med direkte referencer til okkulte handlinger, andre blot uudgrundelige og iscenesat i en stemning mættet af mystik”.

Værk fra VERSUS’ udstilling Talisman – magiske objekter på CLAY. Foto: Ole Akhøj

Tro og overtro
VERSUS består af de fem keramikere Ane Fabricius Christiansen, Camille Rishøj Nielsen, Lea Mi Engholm, Mariko Wada og Sissel Wathne.  I den aktuelle udstilling TALISMAN – magiske objekter, der kan opleves på CLAY Keramikmuseet Danmark, tager gruppen fat på begrebet ‘talisman’ –  den urgamle idé om, at en genstand kan bringe lykke og held eller overføre kraft til mennesker. VERSUS ønsker at bringe talismanen ind i en moderne kontekst og få publikum til at reflektere over spørgsmål om tro og overtro, rationalitet og magisk tænkning.

TALISMAN - magiske objekter kan opleves indtil den 10. september 2017 på CLAY.

Officinet - Danske kunsthåndværkere og Designere lægger rum til samtidens kunsthåndværk og design i form af udstillinger, artist talks, foredrag og happenings.

Del artiklen

'Statens Kunstfond præmierer...'

Facebook