Keramiker Anne Tophøj modtager svensk hæder

Keramiker Anne Tophøj modtager svensk hæder

Anne Tophøjs keramik indgår blandt andet i keramikmuseet Clay´s samling. Foto: Ole Akhøj

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

Prins Eugen-medaljen blev indstiftet i 1945 og er siden uddelt primært til svenske formgivere for en fremragende kunstnerisk præstation. Hvert år tildeles en medalje dog også til en udøver fra et af de øvrige nordiske lande. I december 2016 var det den erfarne keramiker Anne Tophøj.

Mandag den 12. december overrakte den svenske konge Carl Gustav en medalje af forgyldt sølv til danske Anne Tophøj. Det foregik ved en ceremoni på kongeslottet i Stockholm, hvor den prestigefyldte Eugen-medalje blev uddelt til i alt fire formgivere.

Tophøj modtager medaljen med denne begrundelse:

”Anne Tophøj har med fortjeneste ikke blot fortsat, men også udfordret den stærke, danske, keramiske tradition. Med fokus på brugsformål har hun skabt en eksperimenterende, nysgerrig og kreativ tilgang. Med højt kunstneriske niveau og stor håndværksmæssig dygtighed påvirker hendes kunst vore forestillinger om ting til det dækkede bord såvel som lerets mulige grænser.”

Af andre danske modtagere af Prins Eugen-medaljen kan nævnes: Per Kirkeby (1990), Bjørn Nørgaard (1994), Ursula Munch-Petersen (2003) og Louise Campbell (2009).

I år modtog også grafiker Hans Cogne, billedkunstner Ann Edholm og Marge Arkitekter AB en Eugen-medalje.

Del artiklen

'Keramiker Anne Tophøj modtager svensk hæder'

Facebook