Kraftcenter ja tak!

Kraftcenter ja tak!

Værkstedspladser, hvor man kan eksperimentere og udvikle nye materialer, metoder og udtryk er blandt formandens ønsker til et kraftcenter. Her Søren Thygesens værk til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2017. Foto: Dorte Krogh

af Hans Christian Asmussen

Hans Christian Asmussen er designer og nyvalgt formand for Danske Kunsthåndværkere og Designere siden 2017, hvor han agerer for en mere politisk kurs. Ved siden af sit arbejde som designer og formand underviser han på Roskilde Universitet i Design og Kommunikation.

Billedserie

Danske Kunsthåndværkere og Designeres formand Hans Christian Asmussen kommenterer på sidste uges klumme om at skabe et fælles kraftcenter for kunsthåndværk i København. Et center, der kan udvikle, udvinde og synliggøre kunsthåndværkets store potentiale for Danmark som nation.

Kære Charlotte, Danske Kunsthåndværkere & Designere bakker op om dit initiativ. Men vi savner mere end et sted, hvor blot kunsthåndværket kan eksistere. Vi savner et fælles område, hvor disciplinerne kan blandes og krydsbestøves. Et sted, hvor mange forskellige kunstneriske og håndværksmæssige fagligheder kan mødes. Et sted, hvor den danske tradition for helhedsdesign kan trives. En inkubator for form og metode – lige fra stentøj til nano-tech.

Hænderne skal stadig være i materialerne, men teknologien skal inviteres mere med, hvis det står til formand Hans Christian Asmussen. Her er det keramiker Mona Vander Foto: Dorte Krogh / Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2017

Det samlede vækstlag inden for kunsthåndværk og design har behov for støtte til at fastholde og udvikle den positive interesse, som fagene oplever i denne tid. Der er et voksende internationalt marked for unikke værker som ’in turn’ kan profilere mere kommercielt orienterede aktiviteter. Desværre har vi i Danmark politikere, som messende underlægger sig det lidet mundrette mantra om ’employability’ – og sparer på alle uddannelser, der ikke uddanner til vækst.

For få dage siden talte jeg med folkene bag den fælles showroom-platform DesignWerk på Krudtløbsvej i København. Vi kiggede over mod søværnets område på Sixtus Bastion. Folkene dér tegnede et stort og ambitiøst scenarie for Sixtus. Hvad nu hvis… Vi kunne etablere en kreativ landsby, dér. Hvis Søværnet undlod at sælge til en af de lokale boligudviklere – med flere rigmandshybler som resultat, men derimod søgte inspiration i Finland og hentede inspiration i Fiskars Village. En landsby lidt vest for Helsinki, ejet af Fiskars fabrikkerne og beboet af enestående finske kunsthåndværkere – i dag en internationalt anerkendt turisattraktion og inkubator for talent til Fiskars  – og misundt af alle os udøvere i ’Designnationen’…

Disciplinerne skal blandes og krydsbestøve hinanden, mener Hans Christian Asmussen. Her Helene Vonsilds tekstile eksperimenter til årets Biennale. Foto: Dorte Krogh / Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2017.

Skyerne gled for solen og vi sundede os. Men, tænk nu hvis…

Så, kære politikere…

Hjælp os med at skabe et kraftcenter, som kan sikre en fremtid for dansk kunsthåndværk og design.

Hjælp os med at kortlægge den afledte effekt af alle de årsværk, vi lægger for jeres fødder – herunder arbejdspladser, branding af Danmark og opretholdelsen af de danske designtraditioner.

Hjælp os med at vedligeholde danske virksomheders løbende tilgang af enestående og veluddannede talenter.

Hjælp os med at sikre, at dansk kunsthåndværk og design kan markere sig internationalt i fremtiden, når Finn, Børge, Kaare og Arne ikke længere er moderne.

Hjælp os med at få alle de nye og aktuelle navne båret frem.

Charlotte, vi er med.
Hvornår går vi i gang?
Hvem skal vi ringe til?

Del artiklen

'Kraftcenter ja tak!'

Facebook