Kvadrat x adidas Originals

Kvadrat x adidas Originals

Kvadrat x adidas Originals har skabt en ny version af den legendariske Adidas-klassiker Stan Smith med tekstil af Vibeke Rohland. Pressefoto

af Charlotte Jul

Charlotte Jul er cand.mag og chefredaktør på designETC. De sidste 17 år har hun formidlet området for design og kunsthåndværk kunstnerisk som kommercielt i tekster, artikler og via iværksætterportalen items.nu, som hun startede i 2001.

Billedserie

Der er sket noget godt. Adidas har teamet up med Kvadrat for at genudgive den klassiske sneaker Stan Smith. Til det har de valgt tekstilkunstner Vibeke Rohlands design Squares, som hun skabte for Kvadrat i 2005. 

Når ting vandrer over grænser og skaber nye hybrider skal det helst være godt. Og nyskabende. Og ikke set før. Det er dog set før, at en sneaker er blevet genudgivet i ny forklædning, faktisk lever de etablerede sneakerbrands af at customize deres modeller i et uendeligt væk, men denne iscenesættelse er særlig interessant.

Stan Smith fås i tre farveversioner, der alle har farvedybde pga. de varierede prikker og måden tekstilet er beklædt henover skoen på. Pressefoto

Det er den, fordi det tekstil, Adidas-klassikeren Stan Smith er blevet iklædt, er skabt af den danske tekstildesigner- og kunstner Vibeke Rohland, der udviklede mønstret Squares tilbage i 2005. Det viser noget om, at godt design er langtidsholdbart, og at en god idé, et godt mønster eller en god form kan trækkes nye steder hen afhængig af konteksten, så længe grundvaren er i orden.

Tekstildesigner Vibeke Rohland bliver glad, hvis skoene dukker op i gadebilledet godt slidte om nogle år. Pressefoto

Samarbejdet mellem Kvadrat og Adidas fusionerer adidas Orginals retro-take på firmaets klassikere med et dansk tekstilbrand, der er verdenskendt for deres kvalitet og innovative samarbejder med anerkendte designere, arkitekter og kunstnere verden over. Det eneste, der undrer mig som formidler er, at designeren, der har skabt tekstilet, ikke er nævnt et eneste sted i det pressemateriale, vi har fået tilsendt. Derfor har vi selv spurgt designeren:

Er du overrasket over pludselig at se dit tekstil på de klassiske Adidas-sneakers på Instagram?
Ja, jeg er meget overrasket. Det har været en meget meget stor hemmelighed, selv for mig, der har designet tekstilet tilbage i 2005 og produceret af Kvadrat siden 2008 i 10 farvestillinger, som stadig står stærkt. Jeg synes, at design teamet hos Adidas/Stan S har løst opgaven til topkarakter. Detaljer og farver er fordelt meget velovervejet på formen og fungerer perfekt.

Vibeke Rohland fik tekstilet i produktion hos Kvadrat i 2008. Adidas var eftersigende forbi for at kigge hele Kvadrats tekstildatabase igennem og endte med Squares. Pressefoto

Hvad var grundtanken bag tekstilet, da du designede det i 2005?
Da jeg arbejdede med prikken og gentagelsen af prikken som en form, var mit overordnede mål at arbejde helt uden referencer til tegn, symboler – og altså fri for genkendelige dele, former eller farver. Jeg stillede mig selv opgaven ’at arbejde med prikker som form i sig selv med 1-3 farver for at opnå bevægelse og overlap af enkle ikke forudbestemte ‘former’ på fladen, der så igen ville danne nye konstellationer. Samtidig havde jeg en klar fornemmelse af, at prikken skulle hæve sig op fra fladen som enten broderi eller som en del af vævningen.

Tæt på fornemmer man, at prikkerne ligesom rejser sig i tekstilet Squares, designet af Vibeke Rohland i 2005. Pressefoto

Hvad forventer du dig af denne overraskelse? Det kan jo blive giga stort. Får du royalties af stofsalget?
Jeg håber at se dem i gadebilledet nu og i fremtiden – godt slidte. Det er altid en stor ære at se noget, man er en del af, blive anvendt. Der er en royalty-aftale mellem Kvadrat og mig, så ja, det kan blive sjovt, selvom der ikke går så mange meter til en str. 40, men til gengæld er det superfedt på en masse andre planer!

Stan Smith i de nye Kvadrat-versioner er allerede lanceret på diverse hippe fashion-blogs og webmagasiner worldwide, så hvis du vil sikre dig et par i en af de tre farvestillinger, bør du være klar den 6. juli, 2017, hvor de eftersigende skulle lande i butikkerne.

Kilde: Pressemateriale + interview med Vibeke Rohland

Del artiklen

'Kvadrat x adidas Originals'

Facebook