POST – En festival for grafisk design og illustration

POST – En festival for grafisk design og illustration

Paneldeltager Lina Forsgren er art director og grafisk designer med base i Stockholm. I sin kreative praksis stiller hun ofte spørgsmålet: “Hvordan kan en designpraksis udvikle og forandre samfundet?”. Pressefoto

POST Design Festival
17 - 20 aug 2017
Space10
Flæsketorvet 10
1711 Kbh V

Fra torsdag i denne uge afholdes POST Design Festival som den eneste af sin slags i Norden. I fire dage udforskes grafisk design og illustrationens rolle i samfundet og designinteresserede inviteres til workshops, paneldebatter og et omfangsrigt konferenceprogram.

På festivalen giver et udpluk af kompetente folk fra branchen deres bud på, hvordan grafisk design og illustration kan og bør skabe positiv forandring i samfundet, og designere og illustratorer fra ind- og udland sætter gennem workshops, oplæg og diskussioner fokus på den progressive og bæredygtige visuelle kultur.

Analoge og digitale workshops
I workshopprogrammet kan deltagerne blandt andet prøve kræfter med ‘creative coding’. Til dette har arrangørerne inviteret folkene bag Støj, der til dagligt arbejder med kodning, ‘machine learning’ og ‘physical computing’. Efter en blid introduktion til programmering kan deltagerne kombinere grafisk design med simpel kode og se deres designs blive interaktive. Erfaring med kodning er langt fra et krav, til gengæld er nysgerrighed og et åbent sind, hvad man skal bringe med sig til denne workshop.

I den analoge ende af workshopprogrammet opfordres deltagerne til at bruge noget kvalitetstid med deres ansigt. Til workshoppen FACE TIME WORKSHOP kan deltagerne tilslutte sig ‘The lo-fi selfie party’, hvor bizarre portrætkoncepter udforskes 100% analogt med papir, blyant og saks. “Hvor langt ud kan man drive begrebet ‘selvportræt’ i en verden opslugt af sit eget spejlbillede?” Spørgsmålet er udgangspunktet for workshoppen, der ledes af illustratorerne Jody Barton fra Storbritanien og danske Louise ‘Miss Lotion’ Rosenkrands.

Der er mulighed for at eksperimentere med både blyant og kodning på dette års workshops. Foto: Peter Folkmar

Designkulturarv og grafisk design som aktivistisk værktøj
Festivalen byder ud over workshops også på paneldebatter. Her diskuteres blandt andet det problematiske i at betegnelsen ‘Nordic Design’ ofte kun rummer den modernistiske møbelkunst, industrielt design og eksportpotentiale. Til denne paneldebat diskuteres hvilke strategier, der skal til for at give discipliner som grafisk design, digital design og illustration synlighed, og hvordan de nordiske lande integrerer disse i deres nationale designfortællinger.

I paneldebatten Design!Activism!Diversity! kan publikum blive klogere på design som aktivistisk værktøj med muligheder for at fremme blandt andet feminisme og mangfoldighed i samfundet. Hvordan nedbryder design (køns)hierarkier, og hvordan arbejder designere med diversitet og inklusion i deres praksisser? Det er nogle af de spørgsmål, som paneldeltagerne vil tage op.

Wang & Söderström er blandt dette års oplægsholdere. Duoen består af Anny Wang og Tim Söderström, der begge har en baggrund i arkitektur og rumdesign. I deres praksis indsamler og udforsker de fysiske elementer i et digitalt miljø. Pressefoto

Oplægsholdere fra ind- og udland
Udover workshops og paneldebatter byder festivalen også på oplægsholdere fra både Danmark og udlandet. Her er det nogle af de mest progressive stemmer i branchen i dag, der vil udforske personlige og politiske aspekter af deres arbejde.

Blandt oplægsholderne er de to briter Mark Hurrell og Adrian Shaughnessy. Førstnævnte er Head of Design hos Government Digital Service og hans banebrydende arbejde på GOV.UK vandt den britiske Design of the Year 2013. Adrian Shaughnessy er designer, underviser og forfatter til How to be a Graphic Designer Without Losing your Soul. Derudover deltager den svenske designer og medstifter af Feministiska Kommunikationsbyrån, Lina Forsgren og det filipinsk/amerikanske socialdesign og publiseringsstudio Hardworking/Goodlooking.

Af danske oplægsholdere kan nævnes tegner Johan F. Krarup, som vil fortælle om sin grafiske novelle Styrelsen om manipulation, korruption og menneskelig deroute i Udlændingestyrelsen, illustrator Joakim Drescher og digital designer Henriette Kruse fra hybridmagasinet The Exposed.

POST Design Festival løb første gang af stablen i 2016 og er arrangeret af Peter Folkmar, Aideen Mccole og Peter Urban.

Postdesignfestival.org

Del artiklen

'POST - En festival for grafisk design og illustration'

Facebook