Q&A: Hans Sandgren Jakobsen & Rasmus Bækkel Fex / EAT ME

Q&A: Hans Sandgren Jakobsen & Rasmus Bækkel Fex / EAT ME

Hans Sandgren Jakobsens teknisk udfordrende stol Daisy, hvor siddeskallen er designet til at være en selvbærende enhedet - her ses et vakuum fixtur til at holde rå skallen i forbindelse med CNC fræsning af Daisy. Pressefoto

af Redaktionen

Charlotte Jul, Stine Nørgaard Lykkebo og Susanne Hviid udgør tilsammen redaktionen på designETC, og denne artikel er blevet til i et samarbejde mellem vores forskellige kompetencer, blik og erfaring.

Billedserie

EAT ME
Trapholt
6000 Kolding
Til 21 maj 2018

De to prisvindende møbeldesignere Hans Sandgren Jakobsen og Rasmus Bækkel Fex deltager begge med stole på en installation som del af Trapholts store udstilling om mad; EAT ME.

28 nyere danske designerstole er repræsenteret på Trapholt, der viser spændvidden blandt flere generationer af møbeldesignere og den mangfoldighed i æstetik og udtryk, der afspejler vores samtid.

Spisebordsstolen er den ultimative opgave for de fleste designere. Udfordringen ligger i, at stolen på samme tid er en æstetisk skulpturel genstand og en kompleks konstruktion, der bliver udsat for et enormt slid, når kroppe sidder på sædets flade, som er balanceret på 3-4 ben, og som skubbes frem og tilbage i en uendelighed, dag efter dag.

Freja Chair designet af Henrik Frederiksen og produceret af inaCircle er skabt som den lille ekstra stol til bordet, som en mellemting mellem stol og taburet. Der medfølger et ophæng til stolen, så den kan hænges på væggen. Stolen består af 13 dele, der kan samles og skilles ad uden brug af værktøj, skruer eller beslag. Pressefoto

Rasmus Bækkel Fex og 9,5º
Rasmus Bækkel Fex deltager med sin stol 9,5º, som i 2014 vandt Bo Bedres Design Award i kategorien Årets Møbel med følgende motivering:

”En forfriskende stol, der gør en næsten svimmel med overrasker ved at være komfortabel og funktionel. Stolen er på alle måder skæv, et kunstobjekt, der kunne stå på et galleri eller kunstmuseum. Det hele skal ikke altid handle om komfort, så falder vi i søvn.”

Nu er stolen kommet på kunstmuseum, og vi har spurgt Rasmus Bækkel Fex om hans rolle som møbeldesigner på EAT ME.

Nye teknologier, produktionsmuligheder og materialer gør det muligt at skabe nye stole. F.eks kan man med 3D-fineren spænde tynde sædeskaller med 6 mm’s tykkelse, hvor skaller spændt med almindelig finer i 2D har skaltykkelsen på ca. 10 mm. Her Hans Sandgren Jakobsens Daisy produceret i samarbejde med den kinesiske producent Xue, som har været møbeldesignerens producent i 19 år. Pressefoto

Hvordan bidrager du og din stol?
Jeg bidrager med min stol 9,5º. Den er en del af en installation, hvor man bliver udfordret og får lov at prøve andre måder at spise på. Der er 28 forskellige stole, hvor man spørger publikum: Hvilken stol vælger du?

9,5º stiller spørgsmål til vores måder at leve på. Ved at være anderledes end andre spisebordsstole, bliver man nødt til at tage stilling til den. Den er lavet ud fra formlen ‘form følger fejl’ og ikke den klassiske formel ‘form følger funktion’. På den måde bidrager den til udstillingen, der gerne vil have beskueren til at være mere nysgerrig og prøve andre måder at være sammen om et spisebord.

Hvordan indgår dit møbel i udstillingens forskellige tematikker såsom miljøbelastning, spiseforstyrrelser, madkultur osv.?
Den indgår ikke i disse tematikker. Man skal se stole som et nedslag i en tid, fra i dag og fem år tilbage. Trapholt har en stor samling af stole, og de vil gerne have dem i spil på en ny måde. I stedet for at betragte dem på et podie, kan man på denne udstilling prøve dem selv. Det er en måde at lave en kombineret design- og kunstudstilling. Om det er lykkedes, må de besøgende vurdere.

Tænker du konceptuelle overvejelser og meta-refleksioner, som fx madkulturen, med ind i din designproces eller opstår refleksionerne naturligt undervejs?
Jeg arbejder altid konceptuelt og på flere planer, når jeg designer møbler. Jeg går ind og ud af kunst og design for at skabe nye måder at lave møbler på. For mig handler det altid om at lave noget, der løser et givent problem. Men det er ikke altid, at løsningen på fx en stol er, at man skal kunne sidde på den. Tag min telefonbænk: Vi taler for meget i telefon, og vi har derfor brug for en ukomfortabel bænk, hvor vi ikke har lyst til at blive hængende, fordi det er meningen, at vi skal tilbage til selskabet og være nærværende.

GamFratesis Beetle designet af Stine Gam og Enrico Fratesi blev skabt til Mindcraft 2012 i Milano og efterfølgende sat i produktion. Stolen lægger sig i forlængelse af den danske møbeltradition, hvor tekniske løsninger bliver til stolens ornament. Pressefoto

Hvorfor skal man se EAT ME?
Hvis man gerne vil se en udstilling, som er både en kunst-, kunsthåndværk- og designudstilling og er interesseret i boligindretning gennem tiden. Eller har lyst til at sidde i en skæv stol, mens man spiser med en meter lang gaffel. Og meget meget mere…

Trapholt har virkeligt slået et meget stort brød op. De vil det hele i denne udstilling. Så man skal have en god appetit, hvis man tager til Kolding. Man kommer ikke til at kede sig. Det lover jeg.

Udvalget af de 28 stole til udstillingen er sket ud fra flere overvejelser. Museumsdirektør Karen Grøn forklarer:

“Udvalget af stole giver gæsterne på museet og læserne af kataloget en indsigt i stolenes æstetiske og praktiske mangfoldighed, så man som forbruger har mulighed for at kvalificere sin oplevelse af det skulpturelle arkitektoniske mesterværk, som en spisebordstol er. Udvælgelsen af stole til EAT ME er sket ud fra et kriterium om, at den er kommet i produktion indenfor de sidste fem år, samt at den er udformet af danske designere.

En enkelt stol er dog kommet ud af produktion indenfor de fem år, hvilket også er interessant. Herudover adskiller stolene sig ved, at nogle produceres i Danmark og nogle i udlandet. Nogle produceres til et internationalt marked andre til det danske. Nogle er til et lille specielt segment og andre til kontraktmarkedet med store indretningsopgaver til fx hoteller og konferencer.”

Cecilie Manz’ Moku er skabt til det japanske marked, som et eksempel på ”European dining” til forskel for den traditionelle japanske middag nærmere gulvet. Stolen er inspireret af wienerstolens dampbøjede konstruktion. Foto: Actus/NissinMokkou

Hans Sandgren og Daisy
Ligesom Rasmus Bækkel Fex udfordrer også Hans Sandgren Jakobsen spisebordsstolens form og tekniske muligheder med sin stol Daisy, der i foråret vandt den prestigefyldte tyske designpris iF Design Award Gold. Her udnytter han 3D-finérens mulighed for at forme stolen præcis efter kroppen, for Hans Sandgren Jakobsen tænker i både ergonomi og komfort.

Du deltager med din prisvindende Daisy-stol, hvordan bidrager den til udstillingen?
Jeg vil gerne bidrage med et nutidigt bud på, hvordan en spisebordsstol kan se ud. Daisys konstruktion er ikke normal med et stel og en skal, men har to sæt for-og bag limet direkte på 3D-skallen uden sarg imellem forbenene og bagbenene.

3D-fineren giver mulighed for at designe former, der passer til menneskets organiske form. Dvs. stoleskaller, der støtter de rigtige steder og giver en følelse af at sidde i en afstøbning af din ryg og ende. Det er ikke let at designe en geometri, som støtter alle mennesker på de rigtige steder. Med Daisy har jeg lagt kurverne i ryggen, så stolen støtter og ikke trykker på rygsøjlen.

Daisy stolen har taget halvandet år at udvikle fra første skitse til endelige resultat. Vi startede med en oval ombukket runding, hvor sædet blev presset ned i ovalen. Men den første melding fra vores leverandør Danzer var, at det var umuligt at presse den ønskede dybde i 3D-finer. Formen på stoleskallen blev derfor redesignet.

9,5 chair af Rasmus Bækkel Fex adskiller sig fra de øvrige stole ved at være et formgivningsmæssigt eksperiment, som ender med en skulpturel stol. Foto: Claus Troelsgaard

Men den knivskårne yderfiner i 3D-finer er forholdsvis dyr, og derfor har vi forsøgt at finde alternative overflader. Vi har haft gode resultater med filt og kernelæder. Filten giver stoflighed og varme til den indvendige flade. Kærnelæderet giver en polstret følelse og tilføjer en ekstra kvalitet til stolen.

Hvordan indgår dit møbel i udstillingens forskellige tematikker såsom miljøbelastning, spiseforstyrrelser, madkultur osv?
De møbler man vælger at omgive sig med, er med til at skabe et interiør, der glæder krop og sind. Ved morgenbordet står tiden stille for en stund. Vi vågner langsomt og skærper det fokus, der skal føre os igennem den nye dag. Vi skal gøre os umage. Derfor skal vi være til stede. Opdage verden omkring os. I respekt for de historier, der går forud for øjeblikket.

Første udgave af Thomas E. Alkens Dino blev
skabt på eget initiativ til Snedkernes Efterårsudstilling 2012. Stolen kom i produktion hos en dansk producent i Shanghai efter en massiv international efterspørgsel foranlediget af internationale blogindlæg om stolen. Navnet Dino er inspireret af den klassiske sportsvogn Fiat Dino Coupé. Pressefoto

Dansk design har stærke rødder, der bygger på et enkelt og holdbart formsprog, som netop skaber ro. Som giver os lyst til at lægge forstyrrelserne væk og fokusere. Som nutidige kunsthåndværkere raffinerer vi glæden ved godt og funktionelt design. Vi gør os umage.

Tænker du konceptuelle overvejelser ind i din designproces eller opstår refleksionerne naturligt undervejs?
Siddekomforten i stolen er vigtig for mig, da det er et af elementerne i at kunne give ro og tid til måltiderne og hinanden. Det understøtter Daisy ved at siddeskallens udformning støtter på en fri og åben måde – som om den holder om dig med ’åbne arme’!

Hvorfor skal man se EAT ME?
Mad er en livsnødvendighed for os alle sammen. Det er vigtigt og sundt at diskutere madkultur, tilberedning og produktionen af maden i forhold til det liv, vi lever i dag.

 

Læs anmeldelsen på kunsten.nu

Del artiklen

'Q&A: Hans Sandgren Jakobsen & Rasmus Bækkel Fex / EAT ME'

Facebook