Kitani: Møbelfascination og håndværksnørderi

Kitani: Møbelfascination og håndværksnørderi

Galleri A. Petersen udstiller dansk møbelkunst produceret i Japan. Foto: Enok Holsegaard

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Kitani - Møbelfascinaton og håndværksnørderi
A. Petersen
Fra 6 okt - 31 dec

Der er helt særlige bånd mellem Japan og Danmark, når det gælder kunsthåndværk og design. Det er temaet for en ny udstilling hos galleri A. Petersen, der viser dansk møbelkunst produceret i Japan.

A. Petersen sætter spot på den japanske møbelkærlighed, der bl.a. bragte Finn Juhls hus og hans møbler til Japan. Nu er de tilbage igen og med på udstillingen Kitani: Møbelfascination og håndværksnørderi, der viser eksempler på japansk snedkerhåndværk i en dansk kontekst.

En 1:1 kopi af Finn Juhls hus ligger i bjergene i Hida Takayama i Japan. Pressefoto

Både Danmark og Japan dyrker den kompromisløse tilgang til kunsthåndværket. Arkitekter, arkitekturhistorikere, tømrere og snedkere har gennem mange år valfartet til Hida Takayama i Japan, som var det en slags træhåndværkets pilgrimsfærd. For Hida Takayama er berømt for sine fine håndværkstraditioner, som stadig tiltrækker og inspirerer danske møbelarkitekter og snedkere. Det er også i Hida Takayama, at man, foruden traditionelle japanske templer, finder Finn Juhls hus fra Ordrup opført i en 1:1-version.

Danmark og Japan deler fascinationen for kompromiløs kunsthåndværk. Pressefoto

Dansk håndværk i Japan
Men interessen for smukt møbelhåndværk og design har også ført mange japanere den anden vej – til Danmark. Blandt dem den japanske møbelproducent Kitani, som meget tidligt fik øje på Finn Juhl og andre danske møbeldesigneres kvaliteter. Kitani opkøbte fra midten af 1990 ́erne danske møbeldesigns, som på det tidspunkt ikke var i produktion og fik rettighederne til en hel stribe modeller af Finn Juhl, Nanna Ditzel, Sigurd Ressell, Ib Kofod-Larsen m.fl. Det er arbejdet med nogle af disse modeller, som nu præsenteres på Amager.

Kulturmødet mellem Danmark og Japan rækker helt tilbage til det 19. århundrede, hvor strømningerne fra Japan inspirerede datidens kunstnere og skabte afsæt for den modernisme, der sidenhen gjorde Danmark til designation.

I dag er fascinationen gensidig, hvor især dansk møbelkunst nyder særlig stor respekt i Japan. Det er dette kulturmøde galleri A. Petersen demonstrerer, når de fra i morgen og resten af året placerer danske designklassikere i et typisk  japansk havelandskab.

Danske møbelklassikere har fået nyt liv hos den japanske møbelproducent Kitani. Foto: Enok Holsegaard

I år fejres også 150-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan med udstilling Learning from Japan på Designmuseum Danmark og udstillingen Everyday Life –Signs of Awareness på 21st Century Museum of Contemporary Art i Kanazawa i Japan.

Kilde: Pressemeddelelse og research

I forbindelse med udstillingen arrangeres flere talks med bl.a. museumsinspektør på Ordrupgaard Jacob Riis og designhistoriker og Finn Juhl-ekspert Birgit Lyngbye Pedersen. Læs mere på

Apetersen.dk/events

Del artiklen

'Kitani: Møbelfascination og håndværksnørderi'

Facebook