Snedkernes Efterårsudstilling på Thorvaldsens Museum

Snedkernes Efterårsudstilling på Thorvaldsens Museum

Sidste år foregik Snedkernes Efterårsudstilling i det blå. I år rykker den indenfor på Thorvaldsens Museum. Her er det Peter Johansens bænk Torp fra sidste år. Foto: Torben Petersen

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

Traditionen tro inviterer Snedkernes Efterårsudstilling nu gæsteudstillere til at ansøge om at deltage i efterårets møbeludstilling. I år skal udstillingen foregå på Thorvaldsens Museum under temaet MONO.

‘Mono-’ er en beskrivelse af det enkeltvise, det ensartede, det som står i modsætning til ‘poly-‘. Og det er netop, hvad Snedkernes Efterårsudstilling (SE) zoomer ind på i 2018, når de inviterer medlemmer og gæsteudstillere til at skabe møbler, som “hver for sig og tilsammen udtrykker en rytmisk, fortællende enkel helhed”.

Tematikken er overordnet ‘MONO’, og den foldes ud i tre mere eller mindre konkrete undertematikker: MONOkrom, MONOlog, MONOlitisk.

På skuldrene af Thorvaldsen og Bindesbøll
Vi starter ud med det mest konkrete. Det monokrome. Det udsagn skal komme til udtryk i udstillernes valg af kolorit; møblerne skal altså være ensfarvede – enten præsenteret i træets egen farve eller specifikt i én af de otte farver, som er brugt på Thorvaldsens Museum.

I 2016 udstillede billedkunstner Marie Søndergaard Lolk på Thorvaldsens Museum, hvor også hun forholdte sig til Bindesbølls farvevalg til museet – specifikt til den brunviolette nuance dopenkop, som står i smuk kontrast til Thorvaldsens hvide marmor. Foto: Anders Sune Berg, Thorvaldsens Museum

Michael Gottlieb Bindesbølls karakteriske museumsbygning – bygget til og tilegnet Bertel Thorvaldsens skulpturer i 1848 – danner ramme om efterårets snedkerudstilling, og møblerne skal derfor også forholde sig og spille sammen med Thorvaldsens ensartede, monolitiske skulpturer. Det vil sige, at Thorvaldsens perfektionerede, ‘udhugget-i-én-sten’-prægede arbejde skal forsøges overført til møblet. I SE’s oplæg står der:

“Årets tema inviterer til, at den indre “møbelnørd” kommer i spil, gerne ved kombination af ny og gammel teknologi. Ligesom Thorvaldsen og Bindesbøll stræber vi efter det perfekte.”

Desuden skal årets SE-møbel udgå fra en monolog, der understreger “den enkelte designers personlige budskab”.

Film om Snedkernes Efterårsudstilling
Hvis du har svært ved at vente helt til efteråret, kan du på lørdag den 13. januar gå i Grand Teatret i København. Her vises filmen Møbler af Menneskehånd, en film om Snedkernes Efterårsudstillings historie og om tilblivelse af en tidligere udstilling. Filmen er lavet af Barbara Læssøe Stephensen og John Johansen.

 

Kilde: Snedkernes Efterårsudstilling

Deadline for ansøgning som gæsteudstiller på SE2018:
29. januar 2018 kl. 24.00

Ansøgninger kan sendes med post til:
Snedkernes Efterårsudstilling
Raadvad 40, 2800 Kgs. Lyngby

eller på mail til:
se@se-design.dk

Del artiklen

'Snedkernes Efterårsudstilling på Thorvaldsens Museum'

Facebook