Knud V. Engelhardts mindelegat uddelt

Knud V. Engelhardts mindelegat uddelt

Jens Martin Skibsted overrækkes Knud V. Engelhardts mindelegat for sine Biomega-cykler. Her er det den populære OKO Bike, fremstillet i kulfibre – et materiale, man normalt anvender på Formel 1-biler. Pressefoto

af Redaktionen

Charlotte Jul, Stine Nørgaard Lykkebo og Susanne Hviid udgør tilsammen redaktionen på designETC, og denne artikel er blevet til i et samarbejde mellem vores forskellige kompetencer, blik og erfaring.

I dag den 22. februar 2018 modtager to danske designere Knud V. Engelhardts mindelegat; designer Jens Martin Skibsted og grafiske designer Claus Due. Overrækkelsen finder sted på Designmuseum Danmark.

Knud V. Engelhardt (1882–1931) var en banebrydende og alsidig designer, der skabte både skrifttyper og industrielt design. I 1932 indstiftede man et legat i hans minde, for årligt at hædre de designere, der “har vist sig i besiddelse af særlige formgivende evner, fortrinsvis på de områder, der udgjorde det centrale i KVE’s virke: gadeinventar, design til boligen, værktøj, bogtryk, skriftdesign og tekstil.”

Mindelegatet er siden 1933 blevet uddelt årligt kun med enkelte undtagelser, og i dag torsdag den 22. februar sker det så igen, når Designmuseet afholder overrækkelsen. Der vil designer Jens Martin Skibsted og grafisk designer Claus Due få overrakt legatet for henholdsvis 2017 og 2018. Legatet lyder på 10.000 kr. til hver og er gjort mulig med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens fond.

Jens Martin Skibsted i midten flankeret af designkollegaerne Bjarke Ingels og Lars Holme Larsen, som han tidligere drev virksomheden KiBiSi med. Pressefoto

Langsigtet vision
Jens Martin Skibsted modtager 2017-legatet for sin cykelvirksomhed Biomega, som han startede i 1998 for at gøre det tohjulede transportmiddel mere attraktivt end bilen. Ifølge Knud V. Engelhardts bestyrelse har han forbedret en i forvejen ældgammel konstruktion og gjort den relevant for en ny moderne verden med den langsigtede vision at udkonkurrere bilerne i byerne.

Især formuleringen ”furniture for locomotion” har begejstret bestyrelsen, fordi den, som de udtaler: “beskriver den ekstreme detaljering, der er lagt i cyklerne fra Biomega. Tænk at genintroducere kadan-aksen, så vi slipper for kæde-kludder og sorte fingre før et møde!”

Claus Due står bag det grafiske udtryk til en række danske og udenlandske publikationer på billedkunstområdet. Her et detaljefotos af den danske kunstnerduo Hesselholdt & Mejlvangs publikation Native, Exotic, Normal. Se mange flere billeder på studioclausdue.dk. Foto: Claus Due

Formidling af kunstens væsen
Claus Due er dette års modtager af Knud V. Engelhardts mindelegat, og han hædres for sit arbejde som art director og grafisk designer og for sin formidling af billedkunst i kataloger, bøger og visuelle identiteter.

Siden starten af hans professionelle karriere, som han startede i 1998, har han været optaget af sammenspillet mellem kunst og design og skabt grafisk design for blandt andre Designmuseum Danmark, SMK, Heart, Louisiana, Aros, MoMA, Phaidon og Secession Vienna.

Claus Due modtager mindelegatet for sin “evne til at fornemme kunstnerens væsen og på smukkeste vis at omsætte værkerne i bogform, hvor de føler sig hørt og genkender sig selv.”

 

Kilde: Designmuseum Danmark

Det 86 år gamle mindelegat er gennem årene blevet tildelt mange dygtige designere. Så når Jens Martin Skibsted og Claus Due torsdag aften kan gå hjem med hædersbeviset, deler de fint selskab med blandt andre Henrik Kubel (2015) og Cecilie Manz (2016). Bestyrelsen for Knud V. Engelhardts Mindelegat består i dag af designforskeren Lars Dybdahl, grafisk designer Bo Linnemann og møbeldesigner Kasper Salto.

Biomega.com
Studioclausdue.dk

Del artiklen

'Knud V. Engelhardts mindelegat uddelt'

Facebook