Guide til påskens udstillinger

Guide til påskens udstillinger

Ole Jensen har skabt unikke brugsting under titlen SUNSHINE - Unique Utilitarian Objects hos Køppe Contemporary Objects på Frederiksberg. Foto: Ole Akhøj

af Kamma Krogh

Kamma Krogh er uddannet cand. mag i litteraturvidenskab og i virksomhedspraktik på designETC. Kamma har en forkærlighed for nordisk og arktisk litteratur, men har også hænderne i kunsthåndværk i butikken hos keramiker Inge Vincents.

Billedserie

Det er påske. Du har måske tid og lyst til at opleve en udstilling om form? designETC guider dig til 16 af påskens udstillinger, som vi har delt op i regionerne Sjælland, Fyn og Jylland. 

SJÆLLAND:
Køppe Contemporary Objects
SUNSHINE – Unique Utilitarian Objects
23 marts – 21 april

Køppe Contemporary Objects udstiller unikke brugsting under titlen SUNSHINE – Unique Utilitarian Objects af Ole Jensen. Her kan du opleve Ole Jensen skubbe til den gængse forestilling om, hvad brugskunst er og kan være. Ved ikke at have for høje forventninger til det endelige resultat, ender Ole Jensen ofte et helt uventet sted. Som han siger: “Det er kunstens væsen – også brugskunstens – engang imellem at fremkalde noget andet og mere end forventet.”

“Det, der startede som et inderligt forsøg på at genfinde kvaliteterne i det nære og basale, har givet sig udtryk i noget næsten eksotisk fremmedartet – og i en næsten syntetisk æstetik. Og det er godt”, siger Ole Jensen. Foto: Ole Akhøj

KADK, Udstillingshallen
Africa – rethinking architecture and design
Til 18 maj 2018

Studerende og forskere fra KDAK udstiller 25 projekter med bæredygtigt design i Afrika som tema. Oplev myggeresistente døre, vandfiltrering, der aktiveres gennem leg og meget mere. Afrika er et kontinent i rivende udvikling, og udstillingen sætter fokus på innovative, designorienterede løsninger, der kan hjælpe væksten på vej på en bæredygtig og medmenneskelig måde.

Påskeudstilling hos Butik for Borddækning, hvor butikkens ejere deltager iblandet vagtelæg og grene af slåen, kirsebær, mirabelle og tjørn. Foto: Butik fra Borddækning

Butik for Borddækning
Påskeudstilling
28 marts – 25 april

Butik for Borddækning er en sammenslutning af kunsthåndværkere med en fælles interesse for objekter, der indgår i og omkring borddækningen. I Møntergade udstiller butikkens faste kreds af kunsthåndværkere objekter, der relaterer sig til påskebordet og giver indblik ind i hver enkel formgivers ide-, materiale- og formverden.

Officinet
Helene Vonsild – Woven Lines
Til 8 april 2018

I Bredgade udstiller tekstildesigner Helene Vonsild en serie vævede kropsobjekter i kombination med detaljebilleder af værkerne, iscenesat på danseren Annika Lauridsen. Vonsilds poetiske formsprog bliver tydeligt formidlet igennem stoffets materialitet, hvor der er knyttet en tanke til hver enkel tråd.

Helene Vonsild er tilstede på udstillingen hver lørdag og søndag, samt alle dage i uge 13, undtagen den 17. marts. Læs vores interview med Helene Vonsild her

Detaljefoto af Helene Vonsilds vævede kropsobjekter på danseren Annika Lauridsen. Foto: Martin Busborg

Ann Linnemann Galleri
10 års jubilæum
Mesterværker – inspiration, modeller, lerskitser
Til 14 april 2018

I Kronprinsessegade 51 fejrer Galleri Ann Linnemann 10 års jubilæum. I den anledning har Linnemann inviteret over 70 kunstnere, som har udstillet i galleriet i årenes løb. Udstillingen er en blandning af helt nye og ældre værker samt skitser, der tilsammen giver et vue over den aktuelle danske scene for keramik. Læs vores anmeldelse af udstillingen her

Per Ahlmann udstiller værket Arousal afmask hos Ann Linnemann Galleri. Pressefoto

Rudolph Tegners Museum og Statuepark
Komponist Gunner Møller Pedersen – ET LYDÅR
Til 31 december 2018

Gunner Møller Pedersen brugte fem år på at komponere ET LYDÅR, der regnes for at være hans hovedværk. Værket består af et musikstykke med 12 satser, der knytter sig til hver af årets måneder. Hver sats varer omkring 30 minutter og afspilles i den tilknyttede måned. Værket er opstillet i Statueparken ved siden af billedhuggeren Rudolph Tegners museum og afspilles dagligt kl. 12. I Statueparken kan man på den flade hede desuden opleve Tegners bronzestatuer.

På Sjælland kan du også opleve Mathias BengtssonDesignmuseum Danmark, en mindeudstilling om møbelpolstrer Ivan SchlechterMunkeruphus og går du efter Picasso på Louisiana, så læs dette essay om mesteren før eller efter dit besøg.

Vue fra Louisianas udstilling Picasso – Keramik, 2018. Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk. Foto: Poul Buchard / Brøndum & Co

FYN:
Faaborg Kunstmuseum
Jordforbindelser – Dansk Maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab
Til 21 maj 2018

På Faaborg Kunstmuseum bliver menneskets aftryk i landskabet fortalt gennem 200 års kunsthistorie fra C.W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye og Vilhelm Hammershøi til samtidskunstnere som Camilla Berner og Rune Bosse, der fortolker nutidens landskab og hvordan det har ændret sig i løbet af perioden. De seneste 200 år er den periode, geologerne kalder for den den antropocæne tidsalder, hvor mennesket betegnes som en  geologisk kraft på lige fod med vulkaner, meteornedslag og forskydning af tektoniske plader. Udstillingen giver en anden slags jordforbindelse og et nyt blik på klimaspørgsmålet , der kan kvalificere til refleksion, debat og handling.

CLAY Keramikmuseum Danmark
Lerets Læremester – Gutte Eriksen 100 år
Til 27 maj 2018

CLAY fejrer keramiker Gutte Eriksens 100 års fødselsdag. Eriksen var en pioner indenfor dansk keramik både igennem sit fysiske virke og den viden, hun viderebragte som underviser på Det Jyske Kunstakademi i 1960’erne og 1970’erne. Udstillinger viser et stykke danske keramikhistorie, der har haft indflydelse på Eriksens samtid såvel som på hendes eftertid.

Rikke Lunnemann udstiller hos Dina Vejling – Dansk Kunsthåndværk, i Odense. På billedet ses armbåndet Jantelov. Foto: Iben Kaufmann

Dina Vejling – Dansk Kunsthåndværk
Rikke Lunnemann – Smykkeligt
Til 31 marts 2018

I påsken udstiller Dina Vejlings galleri og butik i Brandts Passage smykker af guldsmed Rikke Lunnemann under overskriften Smykkeligt. Lunnemann er fascineret af at transformere historier til smykker med en ambition om at tilføre et strejf af poesi i sit arbejde med metallerne.

JYLLAND:
Glasmuseet Ebeltoft
MADE IN AMERICA
Til 8 april 2018

Udstillingen MADE IN AMERICA viser værker fra museets samling, der er blevet skabt i USA.  25 kunstnere giver et blik på amerikansk glaskunst, og hvordan glas bruges og opfattes på den anden side af Atlanten. Studioglasbevægelsen blev født i USA i 1960’erne og var et opgør mod fabrikeret brugsglas. Ønsket var at sætte materialet fri og puste liv i det kunsteriske potentiale, der ligger i glaspustererhvervet.

Made In America på Glasmuseum Ebeltoft udstiller bl.a. Dale Chihuly Cobalt Blue Macchia with Black Lip Wrap fra 1983. Foto: Finn Manford

Trapholt
EAT ME – MAD I KUNST OG DESIGN
En udstilling om vores liv og verden set gennem mad
Til 21 maj 2018

På Trapholdt udstiller internationale og danske kunstnere side om side for at illustrere vores forhold til mad. Alt fra vores spisevaner, madens farve, kødproduktionens belastning på miljøet, lidelser i forbindelse med over- og underspisning og den nye teknologis kunstige fødevarer bliver sat under lup. Udstillingen repræsenterer kunstnere og designere, der har arbejdet med mad som tema fra år 2000 og frem. EAT ME udfordrer både sanser og følelser og opfodrer til dialog omkring, hvad vi spiser, hvordan vi spiser, hvornår vi spiser og hvilken påvirkning, det har på verden omkring os. Læs vores foromtale her.

Essence of Nature af Mari Keto, fra udstilling SUPER/NATURAL. Blandede materialer, 2017. Foto: Iben Kaufmann

Koldinghus
Mari Keto – Super/Natural
Til 2 april 2018

Den finske smykkekunstner Mari Keto har omdannet bunden af Koldinghus’ ruinsal til et eventyrligt og absurd natursceneri for at sætte fokus på menneskets påvirkning på naturen. Ved at indpakke det groteske i vores forbrugskultur i en forførende iscenesættelse italesætter hun forbrugskulturens centrale problematik: Menneskets manglende indsigt i dets påvirkning på omverden, både lokalt og globalt. Læs anmeldelsen af udstillingen her

KunstCenter Silkeborg Bad
ARTAPESTRY5
Til 2 april 2018

På KunstCenter Silkeborg Bad udstilles 40 udvalgte tekstilværker, der sætter fokus på traditionel vævning og mere eksperimenterende arbejder med tekstil, der udfordrer materialerne og deres vante sammensætning. Udstillingen vil efter afslutningen i Danmark rejse videre til både Sverige, Letland og Rumænien.

Uddrag af Pawel Kielpinskis værk i stål på Artapestry5 i Silkeborg. Foto: Povilas Reklaitis

For udstillingstedernes specifikke åbningstider henviser vi til deres hjemmesider

Del artiklen

'Guide til påskens udstillinger'

Facebook