Mindeudstilling på Munkeruphus

Mindeudstilling på Munkeruphus

Møbelpolstrer Ivan Schlechter i sit værksted. Foto: Martin Bubandt

af Kamma Krogh

Kamma Krogh er uddannet cand. mag i litteraturvidenskab og i virksomhedspraktik på designETC. Kamma har en forkærlighed for nordisk og arktisk litteratur, men har også hænderne i kunsthåndværk i butikken hos keramiker Inge Vincents.

Billedserie

Manden og møbelpolstreren, Ivan Schlechter, der hjalp designikoner som Hans Wegner, Børge Mogensen og Finn Juhl med at bringe deres karakteristiske møbler fra papir til virklighed, er gået bort. Han mindes på en særudstilling på Munkeruphus.

Den 1. april ville Ivan Schlechter være fyldt 100 år, og udstillingen på Munkeruphus er derfor både en fejring af hans lange liv og virke og en mindeudstilling. I caféen på Munkeruphus vises et udvalg af hans møbler, primært i flettet kærnelæder. Udover de karakteristiske møbler udstilles en række fotografier af den 99-årige og hans elskede værksted i Gilleleje, skudt af fotograf Martin Bubandt i 2017.

Ivan Schlechter var ikke bredt kendt i offentligheden på trods af, at han var den håndværksmæssige bagmand til mange af de ikoniske møbler fra 50’erne, 60’erne og 70’erne, der i dag sælges til tårnhøje priser verden over. Schlechter var uddannet som tapetserer, et fag, hvor man både arbejder med tapeter samt polstre- og skindarbejde. Schlechters talent var uovertruffent, og derfor valgte mange designere  – heriblandt også Mogens Koch, Aagaard Andersen og Poul Kjærholm – Ivan Schlechter, når deres ideer skulle føres ud i virkeligheden.

Poul Kjærholms kone, arkitekt Hanne Kjærholm, har kaldt Schlechter “Danmarks dygtigste håndværker.”

Den 99-årige møbelpolstrer, Ivan Schlechter, i sit værksted, 2017. Foto: Martin Bubandt

Schlechter åbnede sit værksted i 1953 i København, og da hans virksomhed voksede, flyttede han værkstedet til Holte, hvor han havde 20 svende under sig. I sit livs efterår søgte han udenlands og tilbragte et årti i Spanien og USA, før han vendte hjem til Danmark i 1990. Sammen med sin familie slog han sig ned i Gilleleje, hvor han var aktiv på udstillingsstedet Munkeruphus. Her opførte han sammen med den tidligere rektor for Danmarks Designskole, arkitekt Ole Gjerløv-Knudsen, et ‘møbelhospital’ – et reparationsværksted for danske møbelklassikere, der blev en stor succes. Her stod både privatpersoner, firmaer og internationale kunder i kø for at få repareret deres klassikere. Én af opgaverne bestod i at restaurere 200 håndlavede Kaare Klint nigerskindstole fra Designmuseum Danmark. Et omfattende projekt, der varede to år.

Udstillingen på Munkeruphus er en hyldest til Ivan Schlechters engagement og håndværk.

Kilde: Pressemedelelse

Åbningstider: fredag til søndag kl. 12-17. Der er gratis adgang til udstillingen. Se Munkeruphus' hjemmeside for yderlige info

Del artiklen

'Mindeudstilling på Munkeruphus'

Facebook