Open Call: Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019

Open Call: Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019

Keramikertrioen Nielsstockback i forberedelse til Biennalen 2017. Foto: Dorte Krogh

af Redaktionen

Charlotte Jul, Stine Nørgaard Lykkebo og Susanne Hviid udgør tilsammen redaktionen på designETC, og denne artikel er blevet til i et samarbejde mellem vores forskellige kompetencer, blik og erfaring.

‘Fællesskab’ er tematikken ved næste års Biennale for Kunsthåndværk & Design. Fra i dag og frem til den 16. oktober 2018 inviterer foreningen Danske Kunsthåndværkere & Designere udøvere til at indsende et projektforslag, der bidrager med nye bud på samtidens fællesskab.

Som opdrag til at søge den kommende Biennale for Kunsthåndværk & Design, kan du her læse formand Hans Christian Asmussens motivation for udstillingen i 2019.

“Hvad er det, som gør, at vi kigger en anden i øjnene og mærker en samhørighed og en fælles identitet?

Hvorfor kigger vi på et flag og tænker: “Det er vores”? Hvad er årsagen til dette forestillede fællesskab? Hvordan skabes vores fælles fortællinger?

Igennem historien har det været fordelagtigt for skiftende magtinstanser at definere fælles værdier. For folket skulle have noget at samles om.

Flag, sprog, arealer, religioner, idéer, kongehuse og nationalstater er eksempler på forestillede størrelser som benyttes til at give os en fornemmelse af samhørighed. De kan føles uforanderlige og selvfølgelige, men de er resultater af bevidst magtudøvelse, politisk arbejde eller ambition.

Sanne Ransby på Biennalen i 2017 på Museumsbygningen. Foto: Dorte Krogh

Kunsthåndværk og design har gennem historien været et værktøj for de, som ville formidle en idé, en styreform, en vision eller demonstrere deres magt. Bauhaus-skolen ville skabe ny form til det rationelle, ordnede, industrisamfund. De radikale italienske designere ville udfordre en eksisterende orden – i denne sammenhæng den forudsigelige designbranche og de fastfrosne politiske lag. Og i 00’erne kom Kritisk Design, som benyttede kunsthåndværk og design til formidling af samfundskritik og konceptuelle visioner. 

I dag er den frie kunstneriske udviklingsproces under angreb fra adskillige sider. Samfundet skal spare og de aktiviteter, hvis effekt er svær at værdisætte, spares væk. Det kunne hævdes, at vi har valgt at hæmme den frie tænkning, i en tid hvor visioner og langsigtede valg er afgørende for vores fælles fremtid.

Verden er – bogstaveligt talt – ved at gå under. Vi kan alle se, at vores børn og deres vil møde en radikalt forandret planet. Vi har brug for samling. Vi har brug for nye fællesskaber for at overleve. Kunsthåndværk og design har potentialet til at skabe symbolmættede genstande og ritualer, som kan vække til eftertanke og måske handling.

Til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019 vil vi bede jer alle om at fokusere jeres talent på fællesskabet og overveje, hvordan I kan skabe genstande, ideer og betydninger, som har potentiale til at vække nye fællesskaber – forestillede eller faktiske – som kan redde vores verden, vores planet. Objekter, fysiske og virtuelle til tilbedelse, til handling, til trøst, til eftertanke, til overlevelse…

Det er alvor. Der er langt til Mars – og du har ikke råd til billetten.”

Kilde: Danske Kunsthåndværkere & Designere

Kort om Biennalen for Kunsthåndværk & Design:
Biennalen er skabt på initiativ af Danske Kunsthåndværkere & Designere i 1995 med skiftende samarbejdspartnere og visningssteder.

Biennalen er en åben udstilling og konkurrence, som alle professionelle udøvere med en tilknytning til Danmark kan søge om deltagelse i. Det kan være som en del af en designgruppe, som bosiddende i Danmark eller som tidligere studerende på en dansk designskole.

Biennalen 2019 finder sted i maj som en del af Danish Design Festival. Information om lokalitet afsløres senere.

Ansøgningsfrist er 16. oktober 2018.

For yderligere information:
Biennalen.dk

Del artiklen

'Open Call: Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019'

Facebook