Designelever skaber udstilling om Holmegaard

Designelever skaber udstilling om Holmegaard

Svanen er et symbol for Holmegaard og findes stadig på det gamle glasværk i form af et stort blyindfattet vindue. Eleverne på Næstved Talentskole har skabt dette håndtegnede gummistempel med svanelogoet til en ny udstilling om Holmegaards fortid, nutid og fremtid. Foto: Sarah Bodil Tierney

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

Genklang
DesignMuseum Næstved
10 - 25 feb 2018

Kunst- og designlinjen på Talentskolen i Næstved har skabt en udstilling om det hedengangne Holmegaard Glasværk. Det sker i en tid, hvor kommunen netop har iværksat byggeriet af 100-millioner-projektet Det ny Holmegaard.

Ni kilometer nordøst for Næstved ligger et af områdets helt store stoltheder. Holmegaard Glasværk, grundlagt af lensgreve Henriette Danneskiold-Samsøe i 1825.

I år er det ti år siden, fyrtårnet slukkede. En konkurs satte i 2008 en stopper for glasværkets produktion, men – som du måske har hørt – så genopstår glasværket i en moderne version som Det ny Holmegaard, der foruden professionelle glasværksteder vil rumme Nordens største glassamling sammen med en enorm Kähler-keramikudstilling.

Projektet har i januar 2018 opnået fuld finansiering med 103 millioner på kontoen, og planen er, at Det ny Holmegaard åbner i slutningen af 2019.

Udstilling om det gamle Holmegaard
Ventetiden kan du fra 10. februar bruge på DesignMuseum Næstved, der som en del af Museum Sydøstdanmark lige nu passer på Holmegaards glassamling. Her viser designeleverne fra byens talentskole en kunstnerisk udstilling med titlen Genklang, der tager favntag med glasværkets historie, bygget på lokale beretninger og fund.

Farverige glasfund på Holmegaard Glasværk. Foto: Sarah Bodil Tierney

Eleverne har de sidste otte uger været på feltstudier i området omkring Holmegaard og lavet interviews med to tidligere ansatte, tvillingerne Kaj og Erik Engelbrechtsen, der arbejdede på glasværket i mere end 40 år.

Udstillingen består af to værker, der er en kunstnerisk refleksion over Kaj og Eriks beretninger og erindringer; et slags arkiv med specifikke lokalhistoriske betragtninger, som samtidig er et kunstnerisk eksperiment.

”På et glasværk, der ikke alene var en arbejdsplads, men som også dannede ramme for mange menneskers daglige liv i en lang årrække, er der et væld af gode og interessante historier at fortælle. Talentskolen tager her fat på én af historierne, og vi glæder os til at fortælle mange flere, når museet flytter ud på Holmegaard,” udtaler leder for Næstved Museum, Mette Bielefeldt Bruun.

Talentskolens udstilling åbner lørdag den 10. februar kl. 14. Senere på foråret vil endnu en begivenhed finde sted i forbindelse med Holmegaards genopståelse: et designmarked med design og kunsthåndværk med blandt andre Ranum Design og Oh Oak. Læs mere her.

 

Kilde: Museum Sydøstdanmark, Talentskolen i Næstved og Næstved Kommune

Siden Holmegaard lukkede sin produktion i 2008, har Rosendahl A/S ført Holmegaard-mærket videre. Det ny Holmegaard opstår med støtte fra RealDania, 15. Juni Fonden, Brand af 1848, Gavefonden, Knud Højgaards Fond, Næstved Kommune og A.P. Møller Fonden.

Du kan følge med i projektet her

Del artiklen

'Designelever skaber udstilling om Holmegaard'

Facebook