Mærkbart kunsthåndværk på Øregaard Museum

Mærkbart kunsthåndværk på Øregaard Museum

Danske og finske kunsthåndværkere viser mangfoldigheden i feltet på Øregaard Museum. Her Ulla Pohjolas Water. Håndbroderet med silketråd og perler. Foto: Jouko Järlinen

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Olo - Mærkbart
Til 10 sep
Øregaard Museum

I dag åbner udstillingen Olo – Mærkbart på Øregaard Museum, der viser værker af 28 danske og finske kunstnere. Sammen udvider de opfattelsen af kunsthåndværk og manifesterer den aktuelle nytænkning med materialeeksperimenter og socio-politiske tematikker.

‘Olo’ er det finske ord for følelse. ‘Mærkbart’ er dansk og henviser til indtryk og sanselighed. Og det er netop udstillingens intention; at tale til vore sanser og indlevelse, så vi kan mærke det. Med aktuelle fortællinger og sublim materialeforståelse giver udstillingen bud på aktuelle tendenser i nordisk design og kunsthåndværk.

Smykkekunstner Malene Kastalje arbejder i mange materialer, men er for tiden optaget af silicone. Her No one knew when it would happen, 2015. Foto: Malene Kastalje

Danmark og Finland er begge førende lande på den internationale designscene, men modsat de danske værker, er de finske generelt mere ekspressive, fortællende og figurative. Hos flere af de finske kunstnere træder politiske og sociale temaer frem som det højaktuelle emne migration. Men også temaer som barndom, ensomhed og livet indenfor hjemmets fire vægge bliver behandlet.

Ulla Pohjolas Water. Håndbroderet med silketråd og perler. Foto: Jouko Järlinen

Flere af de danske kunstnerne er optagede af, at materialer og teknikker er meningsbærende i sig selv, hvor fx. deformerede former eller revner i den keramiske overflade bliver tegn på det uperfekte og sårbare; tekstiler kan symbolisere både varme og beskyttelse, og teknikker som hækling og strik peger på kvinders bidrag til kulturhistorien.

Den finske kunstner Tytti Korins Spare part, 2015. Foto: Johnny Korkman

Udstillingen kan ses hele sommeren og er sammensat af en jury bestående af den dansk-norske kunsthistoriker, PhD Jorunn Veiteberg  og finske visual & photo artist, MA Raakel Kuukka, der har foretaget udvalget blandt de indsendte værker fra 51 finske og 11 danske kunstnere og designere. Derudover deltager tre danske kunstnere/designere efter særlig invitation.

Udstillingen er skabt på initiativ af Danske Kunsthåndværkere & Designere og den finske søsterorganisation Artists' Association. De to foreninger kunne i 2016 fejrer henholdsvis 40 og 10 års jubilæum, og det blev markeret med en invitation til denne fælles udstilling for at vise, at det nordiske samarbejde også er frugtbart for kunstnerne i dag.

Deltagere fra Finland: Maiju Ahlgrén, Ariadna Donner, Riitta Forsman, Leena Illukka, Aino Kajaniemi, Tytti Korin, Riikka LatvaSomppi, Tiia Matikainen, Saana Murtti, Nina Nisonen, Ulla Pohjola, Inni Pärnänen, Elina Salonen, Ulla Sinkkonen, Johanna Suonpää, Virpi Vesanen-Laukkanen og Mervi Vuolas. Deltagere fra, Danmark: Malene Kastalje, Anne Mette Larsen, Majken Mann & Nynne Færch, Jette Nevers, Ulrike Ramin, Helene Søs Schjødts samt Amelie Tillgren & Pia Jensen, Kirsten Schou-Jørgensen, Annette Dam og Ane Fabricius Christiansen.

Del artiklen

'Mærkbart kunsthåndværk på Øregaard Museum'

Facebook