Grafisk og keramisk transparens

Grafisk og keramisk transparens

Lotte Westphaels nye udstilling af synkoper tager afsæt i Josef og Anni Albers grafiske univers. Pressefoto

af Charlotte Jul

Charlotte Jul er cand.mag og chefredaktør på designETC. De sidste 17 år har hun formidlet området for design og kunsthåndværk kunstnerisk som kommercielt i tekster, artikler og via iværksætterportalen items.nu, som hun startede i 2001.

Billedserie

Josef og Anni Albers danner forlæg for keramiker Lotte Westphaels nye krukker med titlen Translated into transparency, som udstilles hos Dina Vejling Dansk Kunsthåndværk i Odense. Den 3. maj er der desuden Artist Talk.

Keramisk formgiver Lotte Westphael arbejder med helt tynde unika beholdere i porcelæn, som hun kalder ’Synkoper’. I ’Synkoperne’ skaber Westphaels mønstre i rytmiske forløb, der brydes op. Synkopernes dekoration er gennemgående på begge sider, så der opstår et samspil mellem vasens indre og ydre.

Helt nye krukker af Lotte Westphael, der er med på udstillingen hos Dina Vejling i Odense. Foto: Anna Overholdt

I efteråret 2016 fik Lotte Westphael tildelt et arbejdslegat af Statens Kunstfond til projektet Translated into transparency. Med en undersøgende indgang til grafiker Josef Albers og væver Anni Albers arbejder har Westphael udformet en serie unika beholdere. Ved at arbejde i tyndt porcelæn og skære porcelænsstrimlerne på en særlig måde, tilføres det relativt stramme mønster en vibrerende effekt, når lyset skinner igennem.

”2016 har været et år, hvor jeg har mødt stor interesse for mit arbejde med Synkoperne. Hver krukke er et spørgsmål, som leder videre til et nyt spørgsmål. I projektet arbejder jeg bl.a. med farvekombinationer ud fra Josef Albers farveteorier ved at variere størrelsen på farvefladerne. I Albers univers kan jeg finde inspiration til den farve, som jeg samler striberne med. Det er ofte så tynd en linje, at man skal helt tæt på for at se den.”

Lotte Westpael er uddannet unika-designer fra Institut for Unika på Designskolen Kolding og blev i 2016 tildelt projektstøtte fra Statens Kunstfond, deltog på Forårsudstillingen på Charlottenborg, modtog Kunsthåndværkerprisens broncemedalje og Villvinprisen på Villvin Kunsthåndværkermarkedet i Risør i Norge.

Dina Vejling Dansk Kunsthåndværk er en butik centralt beliggende i Odense ved Brandts Klædefabrik, der sælger dansk kunsthåndværk. Indehaver Dina Vejling arrangerer udstillinger med danske kunsthåndværkere og afholder også Artist Talks.

Artist Talk den 3. maj kl. 19 – 21.30. Tilmelding nødvendig på mail info@dinavejling.dk eller tlf. 6611 1405. Deltagergebyr 125 kr.

Dinavejling.dk
Westphaell.dk

Del artiklen

'Grafisk og keramisk transparens'

Facebook