Glasur,
23 feb-28 apr
Sophienholm
Fornem pris til glaskunstneren fra Ebeltoft, der går nye og eksperimenterende veje med sin kombinationen af glas og keramisk materiale.
Begrundelsen for juryens tildeling af prisen til Ida Wieth er netop hendes “poetiske og materialeeksperimenterende” afsøgninger. Hempels Glaspris, der uddeles til en fremstående yngre dansk glaskunster, der har gjort sig særligt bemærket, overrækkes i juni ved en reception. Der medfølger 50.000 kr. og et værkindkøb.
Det er Ida Wieths aktuelle værkserie Both Sides Now, der har udløst anerkendelsen. Og måske er det en gylden glasåre, kunsteren har ramt, for de seneste år har hæderspriserne flydt i en lind strøm: Biennale-nominering i 2015, Kunsthåndværkerprisen i 2016 og sølv ved den internationale glasudstilling i Japan samme år.
Taktile sansninger
Ida Wieths Both Sides Now kunne opleves i forbindelse med Glasur – Kemi, masse og myte – materialernes muligheder på Hempels Glasmuseum i 2016. Udstillingen, der i mellemtiden er vandret til Sophienholm og kan ses indtil den 28. april i år, viser værker af yngre, eksperimenterende keramikere og glaskunstnere.
Udgangspunktet for udstillingen er materialerne og håndværket med fokus på eksperimentet og det at skabe form. Og det er præcis Ida Wieths æstetiske vision – at skabe kontraster og modsætninger, når hun leger med materialerne; glas, keramik og nogle gange træ.
Dermed udfordrer hun grænserne og finder på nye måder at bearbejde råmaterialernes stoflighed som grundlæggende redskab – og gennem sine taktile sansninger og eksperimenter med materiale og teknik formår hun at udvikle nye unikke udtryk.
At samle verdens tråd
Ida Wieth arbejder med både brugskunst, skulpturelt glas og installationer, og hun har været vidt omkring for at uddanne sig og finde inspiration. Først i Danmark hos bl.a. Mette Bülow Duus i Århus, senere i Sverige og Skotland, hvorfra hun har en Master i Fine Art, glass.
Men også studieture til USA, Finland, Island og Japan har formet hendes farvebevidsthed og evne til at betragte tingene fra flere sider – og opbygge og dekonstruere, tilsætte og trække fra, bøje og vende på hovedet – for til sidst at samle trådene.
Kilde: Pressemeddelelse
Ida Wieth udstiller lige nu på Sophienholm nord for København. I løbet af 2017 kan hendes værker opleves på bl.a. Glasmuseet i Ebeltoft.
Læs også vores anmeldelse af Glasur her.