Ridderkors til keramiske ildsjæle

Ridderkors til keramiske ildsjæle

Gunhild Rudjord og Esben Lyngsaa Madsen i smil ved overrækkelsen af de to ridderkors på CLAY. Foto: CLAY Keramikmuseum

af Christina Bizzarro

Med kreative som akademiske kompetencer i rygsækken nyder designETC godt af Christina Bizzarros kompetente tilgang til det felt, hun selv er en del af som udøver, formidler og underviser.

Esben Lyngsaa Madsen og Gunhild Rudjord – parret bag Tommerup Keramiske Værksted – fik søndag overrakt ridderkorset af Dannebrogordenen. Det skete ved et arrangement på CLAY Keramikmuseum, hvor der i samme anledning blev lanceret et bogværk om det internationalt anerkendte værksted.

”I har aldrig søgt anerkendelse – men I har international klasse”, sagde formanden for CLAYs bestyrelse, Erik Jacobsen, i sin tale til parret.

Esben Lyngsaa Madsen og Gunhild Rudjords blev ansat i 1987 til at lede den nyetablerede afdeling af Tommerup Teglværk, og siden er utallige institutioner, virksomheder, parker og byrum blevet beriget med værker fra værkstedet i Tommerup, der hurtigt viste sig at kunne noget helt særligt, når det kom til keramik i store formater.

Under parrets ledelse er Tommerup Keramiske Værksted gennem de seneste godt 30 år blevet det sted, hvor markante kunstnere som Bjørn Nørgaard, Peter Brandes, Kirsten Justesen, Magne Furuholmen og mange flere har skabt enestående – og ofte meget store – keramiske kunstværker. Nogle af dem så rekordstore, at det har givet værkstedet en plads i Guinness Rekordbog.

Omkring 150 kunstnere har gennem årene været forbi Tommerup Keramiske Værksted med deres projekter. Her er det store formater fra udstillingen Kloge Hænder, Store Formater, der kan opleves på CLAY frem til den 2. april. Her Kirstine Tillge Lund og Lene Adler. Foto: CLAY Keramikmuseum Danmark

For parret kom overrækkelsen af ridderkorset som en stor, men glædelig overraskelse:

”I bund og grund så har vi jo bare passet vores arbejde. Men at nogen andre har set på det udefra og påskønnet det – det er da dejligt,” sagde Esben Lyngsaa Madsen efter overrækkelsen.

Gunhild Rudjord supplerer:
”Jeg er da stolt – det er jo stor anerkendelse af det arbejde, man har lavet.”

Historien om tre årtiers arbejde på et unikt keramikværksted og de to ildsjæle bag, kan læses i bogen TOMMERUP KERAMISKE VÆRKSTED I-II, der udkom samme dag som overrækkelsen af ridderkorsene.
I bogen kan man læse historier fra værkstedet; om Valborg, som Bjørn Nørgaard døbte værkstedets såkaldte ekstruderingsmaskine, en slags overdimensioneret kødhakkemaskine, der kan presse leret ud i pølser, og hvordan den norske Dronning Sonja pludselig dukkede op på værkstedet som kunstnerkollega til den norske billedhugger Kjell Nupen. Første del af bogværket TOMMERUP KERAMISKE VÆRKSTED I-II er skrevet af kunsthistoriker Lise Seisbøll Mikkelsen, mens bibliograf Gunnar Jakobsen har udarbejdet en grundig værkoversigt i del II. Værket er rigt illustreret og er dermed også et fotografisk vidnesbyrd om tilblivelsen af de mange keramiske unikaværker, der gennem årene er blevet skabt på det internationalt kendte værksted.

TOMMERUP KERAMISKE VÆRKSTED I-II er udgivet af forlaget Wunderbuch, koster 490 kr. og kan købes gennem boghandlerne.
Keramos.dk

Del artiklen

'Ridderkors til keramiske ildsjæle'

Facebook