Freya Dalsjø og Isabel Berglund modtager 3-årigt arbejdslegat

Freya Dalsjø og Isabel Berglund modtager 3-årigt arbejdslegat

"Hun er ikke bange for at sparke til konventionerne og minder os om, hvad beklædningsdesign også kan – altid med det sublime håndværk intakt." Med disse ord modtager modeskaber Freya Dalsjø Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Foto: Michella Bredahl

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

199 kunsthåndværkere og designere modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond, heriblandt modeskaber Freya Dalsjø og tekstilkunstner Isabel Berglund, som hver tildeles fondens tre-årige støtte. Og så har udvalget oprettet en ny talentpulje.

Feltet af ansøgere har været stærkt i år, ikke mindst inden for mode og tekstil. Sådan lyder det i en netop udsendt pressemeddelelse fra Statens Kunstfond.

To ansøgere skilte sig særligt ud.

Modedesigner Freya Daljsø (f. 1989), som siden 2012 har skabt mode under eget brand, er den ene. Hun modtager 855.ooo kr. – standardbeløbet for fondens 3-årige arbejdslegat – til fordybelse og videreudvikling af sit design- og håndværksmæssige virke.

Dalsjø har – som vi også har kunnet konstatere på designETC – gjort sig overbevisende bemærket blandt andet ved de københavnske modeuger. Hun har en baggrund i beklædningsdesign fra Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen og har med sit eget tøjmærke demonstreret en kompleksitet i sine designs, som nu anerkendes.

Freya Dalsjø viste i år sin FW-kollektion i Nørrebro Hallen. Foto: Copenhagen Fashion Week

Legatudvalget for kunsthåndværk og design begrunder tildelingen sådan her:

“Freya Dalsjø udfordrer skønheden, genfortolker klassiske elementer på en moderne måde og har en overbevisende evne til at overraske og udvikle nyskabende håndværk. Hun vender sine materialer på vrangen, dekonstruerer, forskyder og opnår derved en smuk kompleksitet i sine designs. Mødet mellem konstruktion og dekonstruktion understreger den fine dobbelthed i Dalsjøs univers, hvor hun altid stiller spørgsmål og debatterer over emnerne funktionalitet og diversitet. Freya Dalsjøs design vil os noget, bevæger os og afspejler samfundet omkring os.”

Læs designETC’s anmeldelse af Freya Dalsjøs modeshows her og her.

Dronningen af dansk strik
Den anden udøver, som legatudvalget hædrer med sit 3-årige legat, er tekstilkunstner Isabel Berglund (f. 1971), som arbejder med håndstrik i en social kunstnerisk praksis. Med en master i Fashion Knitwear fra Central Saint Martins College of Fashion and Textile i London (1997-2000) og en bachelor i tekstil fra Kunstakademiets Designskole (1994-1997) har hun udviklet sit helt eget formsprog såvel som konceptuelle raison d’etre.

Isabel arbejder og udstiller både nationalt og internationalt. Flere husker måske hendes strikkede huse i 1:1 (Maskernes Monument, 2015), som hun skabte i dialog og samarbejde med hundredevis af borgere i det østjyske trekantsområde. Trofaste designETC-læsere vil også mindes Isabels projekt Home Mask Relations, som blev til ved strikkeworkshops i tre amerikanske stater i 2017. Her strikkede deltagerne grundplanen på deres eget hus, hvorefter Berglund samlede de små strikkede planer til ét stort installatorisk værk.

Den sociale dimension er central for Isabel Berglund. Og som hun udtalte i et interview til designETC:

”Samtalerne starter altid med strik og mønstre, men efterhånden løsner mennesker og dialogen op, og selvom man som udgangspunkt ikke har noget tilfælles, opstår der fælles tråde, som man taler frem, mens man strikker, og undervejs finder man ud af, at man har mere til fælles end som så.”

Isabel guider de studerende i strikkens grundprincipper på FAU University/ Florida Atlantic University’s Department of Visual Arts. Foto: Kristian Devantier

Legatudvalget begrunder således:

“Isabel Berglund arbejder både med interaktionskunsten, antropologien og sociologien som medspillere i sine projekter og bruger sin praksis til også at formidle sociale møder. Vores sanser påvirkes fysisk i mødet med Isabels værker. De er voluminøse, bevægende, sanselige og kropslige, de besidder en raffineret æstetik og stoflighed – og så er de ofte humoristiske.”

Læs hele vores interview med Isabel Berglund her.

Ny talentpulje
Som noget nyt har legatudvalget oprettet en pulje, særlig tiltænkt talenter. ‘Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og Design’ hedder den, og herfra har 45 nyuddannede modtaget et legat i år, som skal anerkende og være en økonomisk håndsrækning i starten af en lovende karriere.

Formanden for legatudvalget, keramiker Bente Skjøttgaard, uddyber:

”Blandt de mange kvalificerede ansøgninger ser vi i disse år særligt et stærkt felt af unge mode- og beklædningsdesignere, der træder nye veje. De eksperimenterer med snit og materialer og arbejder med bæredygtige løsninger – både i produktionsleddet, men også tænkt ind i hver beklædningsdel. Blandt de unge nyuddannede i talentpuljen imponerer blandt andre Camilla Damkjaer, Shila Louise Gaonkar, Niels Gundtoft Hansen og Simone Schmidt Adrian med eksperimenterende snit og materialer.”

Kilde: Statens Kunstfond

Legaterne uddeles af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design. Udvalget består i perioden 2016 til 2019 af Bente Skjøttgaard (formand, keramiker), Iben Høj (tekstildesigner) og Simon Skafdrup (industriel designer).

Del artiklen

'Freya Dalsjø og Isabel Berglund modtager 3-årigt arbejdslegat'

Facebook