Nye arbejdslegater til designtalenter

Nye arbejdslegater til designtalenter

Fra tekstildesigner Rosa Tolnov Clausens projekt Can a Room Be a Loom?, 2014. Foto: Mette Højgaard Jensen

af Redaktionen

Charlotte Jul, Stine Nørgaard Lykkebo og Susanne Hviid udgør tilsammen redaktionen på designETC, og denne artikel er blevet til i et samarbejde mellem vores forskellige kompetencer, blik og erfaring.

Investering i talent betaler sig, hedder det! Statens Kunstfond har netop afsat en million kroner til en ny talentpulje for kunsthåndværkere og designere, der er uddannet inden for de seneste to år.

I år har Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design taget initiativ til en særpulje for nyuddannede under navnet Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og design. Formålet er, at nyuddannede kan søge et igangsætningslegat og få ekstra drivkraft på vejen ind på den danske design- og kunsthåndværkscene.

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design uddeler hvert år omkring 160 arbejdslegater til kunsthåndværkere og designere med det formål at give den enkelte tid til fordybelse i den kunstneriske udviklingsproces og at skabe anerkendelse og opbakning til udøverne af kunsthåndværk.

Bente Skjøttgaard, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design, siger:

Pernille Pontoppidan Pedersen (f. 1987) modtog i 2015 projektstøtte fra Statens Kunstfond. Sidste år deltog hun i fondens MINDCRAFT-udstilling i Milano med værket You Filthy Tart. Her en detalje af værket. Foto: Jeppe Gudmundsen

”De første år som nyuddannet kan være svære, og det er vigtigt at møde opbakning og anerkendelse, som kan styrke ens tro på egne evner og give mod og rum til at udvikle sig og finde et ståsted på den danske kunsthåndværk og designscene. Med puljen går vi ind der, hvor der er allermest brug for at få opbakning, og på sigt åbner sådan en investering for, at Danmark fremover ikke kun kendes for de klassiske designikoner, men også for samtidens bud på, hvad kunsthåndværk og design kan være.”

Puljen Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og design kan søges af skabende kunsthåndværkere og designere, der har taget afgang fra Det Kongelige Kunstakademis Skole for Arkitektur, Design og Konservering, Københavns Mode- og Designskole, Margretheskolen, VIA, KEA, Designskolen Kolding på bachelor-/grundniveau eller kandidat-/overbygningsniveau og tilsvarende uddannelser i Danmark og udlandet efter den 1. januar 2016.

Formålet med arbejdslegater er at give talentfulde og nyligt dimitterede kunsthåndværkere og designere en mulighed for at videreudvikle deres kunstneriske arbejde. Ansøgningen om arbejdslegat skal som altid indeholde:

  • Et idémæssigt kriterium, hvor udvalget prioriterer innovative ideer, en eksperimenterende og nyskabende tilgang samt kunstnerisk originalitet og substans i udøverens argumentation.
  • Et æstetisk kriterium, hvor udvalget prioriterer en høj grad af bevidsthed og kunstnerisk kvalitet i udtrykket samt en søgende og nysgerrig indfaldsvinkel til arbejdet.
  • Et fagligt kriterium, hvor håndværksmæssige færdigheder samt nytænkning af traditioner inden for de pågældende fagområder vægtes højt, ligesom en etisk bevidsthed i arbejdet prioriteres.

Puljen har ansøgningsfrist den 1. marts.

Kilde: Statens Kunstfond

Læs mere om den nye pulje her:

Del artiklen

'Nye arbejdslegater til designtalenter'

Facebook