Te-tid hos Butik for Borddækning

Te-tid hos Butik for Borddækning

'Te' var stikordet til de 16 kunsthåndværkere, der danne rammen om den kommende udstilling hos Butik for Borddækning. Her Janne Wendts dug i proces. Foto: Ole Akhøj

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

TE

Butik for Borddækning
1 sep-7 okt

I butikken i det indre København fabulerer 16 designere og kunsthåndværkere over temaet TE. Nogle har zoomet ind på en detalje og skabt en tesi i porcelæn, mens andre har ladet sig inspirere af teselskabet.

For inkarnerede tedrikkere er te en videnskab, og i Japan er tedrikning en ophøjet kunstart med særligt byggede tehuse og en omstændelig ceremoni. Det er netop udgangspunket for Butik for Borddæknings kommede udstilling, hvor 16 kunsthåndværkere med forskellige fagligheder fortolker TE.

Her er kopper, kander og flettede opbevaringsbokse til tebreve og meget mere og produkter udført i både keramik, glas, pil, tekstil og metal.

En enkelt stikning med te-indfarvet hørgarn afgrænser pomponer på begge sider i tekstildesigner Janne Wendts projekt. Foto: Ole Akhøj

Tekstildesigner Janne Wendt har valgt at genfortolke den hvide dug med inspiration fra den klippede tebusks formationer. De to gennemgående stikninger er indfarvet med Oolong-te, der viste sig at være egnet til projektet pga. plantens forholdsvis store blade.

Tekande med basthåndtag af Anne Mette Hjortshøj. Pressefoto

Stiklingerne løber på langs i den hvide hørdug og indrammer et forløb af ponponer, der er lavet i 100% hør og efterfølgende dyppet i vand, fønnet og studset. Det var en sjov proces forklarer Janne Wendt:

Jeg har opviklet og formklippet fire forskellige størrelser pomponer i hørgarn og hæftet dem til den hvide vævede hør i et rytmisk forløb, som ‘vokser’ ud af fladen.”

De små lette ponponer kan stå selv og er strøget ud i en tilfældig formation. De er ikke fastgjort til dugen, og den største er næppe mere end seks centimeter, så et vindpust vil formentlig kunne blæse dem omkuld eller ud i nye sammenhænge.

Guldsmed Kim Buck og Hongxia Wang udstiller et tesæt med et ønske om at revitalisere det traditionelle kinesiske håndværk, og det er der kommet et spændende kulturmøde ud af, hvor Busck og Wang er kommet i kontakt med en lille producent af keramik i området Yixing i Jiangsu provinsen. Resultatet kan ses og røres hos Butik for Borddækning fra på fredag.

Kim Buck og Hongxia Wangs tesæt er lavet i en ler, som kaldes ZI SHA, som kun findes i et særligt område i Kina. Foto. Kim Buck

I alt 12 danske kunstnere er inviteret med på udstillingen. Herudover franske Laurence Brabant & Alain Villechange samt to japanske, som Butik for Borddækning har fået kendskab til gennem glaskunstner og designer Tora Urup.

De 16 udstillende kunstnere er: Ane Lyngsgaard, Kirstine Kejser Jenbo, Anne Fabricius Møller, Janne Wendt, Kathrine Kjeldsen Hansen, Dorte Tilma, Kim Buck & Hongxia Wang, Pia Baastrup, Laurence Brabant & Alain Villechange, Metha Stuart Wallace, Helene Keis Fiedler, Anne Mette Hjortshøj, Ane-Katrine von Bülow, Igata Nobuyuki og Ibata Katsue.

Del artiklen

'Te-tid hos Butik for Borddækning'

Facebook