159 kunsthåndværkere og designere er tildelt arbejdslegater

159 kunsthåndværkere og designere er tildelt arbejdslegater

Powder Variations 3. Carl Emil Jacobsens bidrag til dette års MINDCRAFT i Milano. Foto: Gudmundsen Holmgreen

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Statens Kunstfonds arbejdslegater er netop blevet uddelt. Møbel- og produktdesigner Chris Liljenberg Halstrøm og keramiker Mariko Wada modtager begge det treårige arbejdslegat, mens 157 andre modtager støtte til særligt ansøgte projekter.

Ikke mindre end 383 ansøgninger har Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design under Statens Kunstfond modtaget i år. Med udgangspunkt i de opstillede kriterier som bl.a. graden af innovation, originalitet, substans samt æstetik, etik og naturligvis faglighed er projekterne blevet målt og vejet, og således har lidt under halvdelen af ansøgerne modtaget enten arbejdslegater eller treårige arbejdsstipendier.

Chris Liljenberg Halstrøm, der både arbejder under eget navn og sammen med tekstildesigner Magrethe Odgaard i deres fælles projekt Included Middle har modtaget det treårige arbejdslegat. I motiveringen hedder det:

”Med en naturlig sans for form og materiale fremstår hendes arbejder altid enkle og ærlige. Hun demonstrerer tydeligt sine dansk-svenske rødder igennem en minimalistisk designtilgang og stærke kombinationer af favoritmaterialerne træ, uld og stål.

Sileo er titlen på møbeldesigner Chris Liljenberg Halstrøms enkle værk, der er hendes bidrag til den aktuelle udstilling i Rundetårn Ultimate Impact. Foto: Andreas Omvik

Hendes arbejder spænder fra eksperimenterende kunstneriske objekter og til samarbejder med kommercielle virksomheder om udvikling af møbler og produkter. Senest med møbelserien For Now, der henter sit designmæssige DNA, sin funktionalitet og komfort fra traditionel japansk arkitektur og møbelkunst med objektets kernefunktion i centrum.”

Keramiker, Mariko Wada, der er den anden modtager af de to tre-årige arbejdslegater, er valgt med følgende begrundelse:

”Store modellerede gople-lignende former med silkematte overflader. Nogle åbner sig op, så man kan studere deres indre form. I andre presses der aftryk, så man fornemmer et spænd omkring en indre volumen. Vores sanser påvirkes fysisk i mødet med Marikos værker. De er kropslige, på en gang bevægende og mærkelige, og de er humoristiske som blødt oppustede gummibolde eller langsomt åndende organismer. Med stor håndværksmæssig dygtighed og sans for form og stoflighed, udforsker Mariko kunstneriske udtryksformer i en keramisk kontekst senest sammen med kunstnergruppen Versus på udstillingen Talisman – Magiske Objekter på Clay Keramikmuseum Danmark.”

Mariko Wada, der har en BA i æstetik og kunst fra Japan og efterfølgende uddannet på Designskolen Kolding, er beæret over Statens Kunstfonds betydelige anerkendelse af hendes keramiske arbejde:

“At modtage det tre-årige arbejdslegat er et skulderklap, der vil få en afgørende betydning for mig i fremtiden. Jeg kan nu fortsætte og styrke mine kunstneriske eksperimenter med at udforske mulighederne for at skabe nye tilgange til forholdet mellem den menneskelige krop og objektet igennem keramikkens unikke relation til materiale og form.”

Mariko Wadas Akvarium,2015. Stentøj, modelleret. Foto: Paulien Barbas

159 kunsthåndværkere og designere er tildelt støtte
Udover de to tre-årige arbejdslegater er der uddelt knap 10 mio. kr. til fordeling blandt 157 kunsthåndværkere og designere, der modtager beløb mellem 25.000 og 100.000 kr. Formand for Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design Bente Skjøttgaard siger:

”Det har rigtig stor betydning for dansk kunsthåndværk og design, at der hvert år gives en saltvandsindsprøjtning i form af arbejdslegater fra Statens Kunstfond. For den enkelte modtager betyder det tid til fordybelse i den kunstneriske udviklingsproces, og måske er det lige netop den anerkendelse, der skal til for, at man tør satse nyt og stort. På den måde er Statens Kunstfond med til at sikre den høje kvalitet, der i årtier har kendetegnet dansk kunsthåndværk og design, og som Danmark er verdensberømt for.”

Industriel designer, Carl Emil Jacobsen, er en af modtagerne af det større beløb på 100.000 kr. Han deltog på den netop overstående udstilling MINDCRAFT i Milano og underviser til dagligt på designskolen i Kolding. Han er meget glad og beæret over at modtage et så generøst arbejdslegat:

“Jeg ser det som en stor cadeau og anerkendelse af det tværfaglige felt mellem kunst og design, som mit arbejde befinder sig i. Legatet skal bruges til at starte nye projekter og eksperimenter. Det er stadig nogle spæde idéer, jeg går med, så pengene skal bruges til materialer og til at tilegne mig ny viden, så jeg kan føre projekterne ud i livet.”

Statens Kunsfonds udvalg består i perioden den 1. januar 2016 til den 31. december 2019 af Bente Skjøttgaard (formand, keramiker), Iben Høj (tekstildesigner) og Simon Skafdrup (industriel designer).

Del artiklen

'159 kunsthåndværkere og designere er tildelt arbejdslegater'

Facebook