Open Call: RE F O R M 2018

Open Call: RE F O R M 2018

Kevin Hviid skabte denne farverige og geometrisk funderede hybrid mellem kunst og design med havestolslignende konnotationer til udstillingen i 2016. Foto: Emil Monty Freddie

af Charlotte Jul

Charlotte Jul er cand.mag og chefredaktør på designETC. De sidste 17 år har hun formidlet området for design og kunsthåndværk kunstnerisk som kommercielt i tekster, artikler og via iværksætterportalen items.nu, som hun startede i 2001.

Billedserie

Designbiennalen RE F O R M, som i 2018 afholdes for tredje gang, udfordrer eksisterende tankemønstre og giver plads til eksperimenter og nyskabelser inden for design, arkitektur, håndværk og kunst.

RE F O R M er en biennale og udstillingsplatform, hvor nye som etablerede talenter kan ansøge om optagelse. Næste år kan udstillingen opleves på Munkeruphus ved Gilleleje, hvor en af de 20. århundredes mest alsidige og innovative kunstnere, Gunnar Aagaard Andersen, levede og arbejdede.

Margrethe Odgaards stedsspecifikke værk fra 2016 tog udgangspunkt i riten, der markerer overgangen fra et stadie til et andet. Vinduet bliver her et dominerende rum i indretningen, der aktiverer lyset i en optisk leg med farver, transparens og refleksion. Foto: Emil Monty Freddie

“Gunnar Aagaard Andersen fandt det essentielt konstant at udforske nye metoder og materialer samt ophæve grænserne mellem design og kunst. Det samme gør RE F O R M, og derfor er vi glade for og stolte af at danne ramme om RE F O R M 2018 og give udstillingsplads til nye, banebrydende designs og idéer,” siger Line Kjær, direktør på Munkeruphus.

RE F O R M, der er stiftet af møbeldesignerne Maria Bruun, Rasmus Bækkel Fex og grafisk designer Jens Dan Johansen , stablede den første designbiennale på benene i 2014. Maria Bruun fortæller:

Møblerne bag RE F O R M udstillingen i 2016, der blev præsenteret i KINFOLK’s nye lokaler på Amagertorv. Foto: Emil Monty Freddie

“RE F O R M handler om at reformere dansk design på flere planer. Vi søger produkter eller værker, der signalerer nye retninger. Det gælder alt fra udvikling af nye materialer, ny brug af eksisterende materialer, nye udtryk, originalitet, detaljer, håndværk, historiefortælling, brugerinvolvering og gentænkning af eksisterende designs form og funktion.

RE F O R M er et frirum. En legeplads for abstrakte argumenter, hvor det er tilladt at eksperimentere, og hvor vi sikrer, at kreativitet og nytænkning ikke bliver sat for tidligt i system. Målsætningen er at skabe en platform, hvor deltagerne opfordres til at tænke uden for de nuværende rammer – med andre ord give dem modet til at turde satse på noget andet end det, der normalt hives op af skuffen hos de tunge drenge.

Den unge møbelduo Krøyer Sætter-Lassen deltog i 2016 med denne minimale møbelhybrid. Foto: Emil Monty Freddie

En vigtig pointe er, at RE F O R M i første omgang er sat i værk for at udfordre branchen og ikke mindst deltagerne selv. Ved at reflektere og diskutere formgivning skaber vi i sidste ende mere vedkommende produkter til forbrugerne eller værker for beskuerne,” afslutter medstifter Maria Bruun.

RE F O R M er som Biennalen således en eksperimenterende platform, der gentænker og udvider møbelbegrebet. RE F O R M ligger op til leg, nyfortolkning og hybrider i møbelfeltet, der i denne sammenhæng tænkes langt mere sammen med kunst og kunsthåndværk, og de frembragte møbelværker til udstillingen er da også unika. Men hvem ved, måske ligger der potentielle nye kommercielle møbeltanker bag de eksperimenterende streger? Både fra udstillingen i 2016, der blev afholdt i livsstilsmediehuset KINFOLK’s nyistandsatte lokaler på Amagertorv i København, og i 2018, hvor selveste Gunnar Aagaard Andersens eksperimentelle ånd besjæler feltet.

RE F O R M har tidligere udstillet både etablerede navne som tekstildesigner Margrethe Odgaard, møbeldesigner Chris Liljenbjerg Halstrøm og møbelsnedker Rasmus Fenhan, men også nye spændende talenter som Krøyer-Sætter-Lassen, Mathias Weber og Örn Duvald. Udstillingen åbner på Munkeruphus i juni 2018, hvor den kan opleves sommeren over.

RE F O R M er en international designbiennale, hvor designere, håndværkere, arkitekter og kunstnere opfordres til at udfordre de traditionelle tankemønstre. Det er et åbent rum til at eksperimentere, undersøge og skabe nye funktioner, udtryk, idéer, processer, håndværk og teknologier.

I 2018 udstilles RE F O R M på Munkeruphus.

Ansøgninger til RE F O R M 2018 skal indeholde en beskrivelse af et projekt. Se retningslinjer og tidligere udstillere her. Deadline for ansøgninger er 1. december.

Del artiklen

'Open Call: RE F O R M 2018'

Facebook