Bølling og Brdr. Krüger bringer ny bordserie

Bølling og Brdr. Krüger bringer ny bordserie

Hans Bøllings nye sidebord i valnød, skabt i tæt samarbejde med snedkervirksomheden Brdr. Krüger. Pressefoto

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

Priser på TRIIO
Sofa- og sidebord, fra 8.495 kr.
Spisebord, fra 19.995 kr.

brdr-kruger.com

Hans Bølling, som du bedst kender som manden bag bakkebordet fra 1963, har sammen med snedkerne Brdr. Krüger givet liv til en tegning og prototype, Bølling skabte i en alder af kun 27 år. Det er der kommet tre helt nye borde ud af.

Bølling nærmest rimer på bakke og på bord. Og den remse, kan vi med en smule begejstring i tasterne fortælle, lever i bedste velgående. På Stockholm-messen kunne man nemlig erfare, at den legendariske arkitekt og møbeldesigner er ‘tilbage’ med ny dansk møbelkunst; en serie med et sofa-, side- og spisebord med navnet TRIIIO – med skulpturelle, snørklede ben og en svævende bordplade i glas.

Bordene er blevet til på baggrund af en skitse og prototype af et sidebord, Hans Bølling skabte allerede i 1958, nu fremstillet i tre variationer, i eg og valnød, behandlet med olie eller sortbejdset birk i kombination med tre forskellige, tonede glasbordplader: klar, sort eller bronze.

TRIIO-sofabord i eg. Her ses messingdetaljerne mellem plade og ben. Pressefoto

Mellem bordplade og ben er tilføjet en enkel og elegant messingdetalje, der skjuler bordets tekniske styrke; en magnet, der fikserer pladen, så den ikke glider til siderne. Magneterne er så stærke, at de så og sige udkonkurrerer benenes vægt. På den måde kan man uden besvær bære rundt på bordet, uden at skulle skille det ad. En detalje, der ifølge Jonas Krüger, femte generation og kreativ direktør hos Brdr. Krüger, er tro mod det bøllingske udtryk: funktionelt men æstetisk.

Bordene leveres desuden ‘flatpacked’ – bordpladen skal blot placeres, intet værktøj skal i brug.

Sprudlende Bølling
Sammen har Bølling og Brdr. Krüger en lang historie. Det var på Jonas Krügers bedstefars tid, at Bølling fik produceret sit bakkebord, og siden har arkitekten og snedkerne arbejdet troligt sammen.

TRIIO-spisebord i valnød. Pressefoto

Hvad angår TRIIO-bordene er de blevet til i et tæt samarbejde med Krügers. Det var for eksempel Jonas Krüger, der foreslog at tilføje bordene glaspladen, frem for den træplade, Hans Bølling i sin tid havde tiltænkt bordet.

“Vi har begge været meget involveret i processen. Hans har trods sine 85 år stadig energi som en konfirmand og sprudler af idéer, og det har været en fornøjelse at arbejde sammen med en arkitekt, der også har arbejdet tæt sammen med min far og min bedstefar før ham. Vi er meget stolte af resultatet, som er blevet en sjov blanding af 50’er og 2017-design,” fortæller Jonas Krüger.

Hans Bølling er født i 1931 og er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1960. Hans mest kendte bidrag til den gyldne æra inden for dansk møbelkunst fra midten af det 20. århundrede er det ikoniske Bakkebord fra 1963, som gennem alle årene er blevet fremstillet på Brdr. Krügers træværksted.

Brdr. Krüger var oprindeligt et trædrejeri, grundlagt i 1886 af brødrene Theodor og Ferdinand Krüger. I dag er Brdr. Krüger en selv-producerende designvirksomhed med familieejet snedkerværksted i Værløse.

Del artiklen

'Bølling og Brdr. Krüger bringer ny bordserie'

Facebook