Bornholm bliver Europas første World Craft Region

Bornholm bliver Europas første World Craft Region

Udover den eventyrlige natur kan Bornholm nu også bryste sig med titlen World Craft Region. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Bornholm er netop blevet hædret som det første område i Europa med den eftertragtede titel World Craft Region på grund af sin særligt stærke position inden for kunsthåndværk.

Bornholm nyder i forvejen en særlig national og international bevågenhed som følge af et stærkt brand, der bygger på unikke naturoplevelser, lokalt producerede kvalitetsfødevarer og gourmetrestauranter. Nu kan øen også bryste sig med kunsthåndværkernes ’Michelin-stjerne’.

Grønbechs Gård i Hasle er Bornholms center for kunsthåndværk og design. Pressefoto

Med sine mange kunsthåndværkere rundt på øen og med mere end 50 keramiske værksteder har Bornholm for længst placeret sig på landkortet som et kraftcenter for kunsthåndværk, hvor fx. lokale kulturinstitutioner hvert andet år går sammen om at arrangere en biennale for skiftevis glas og keramik. Bornholm huser også KADK’s program for Kunsthåndværk, glas og keramik, også kendt som Glas- og Keramikskolen, ligesom Den Danske Keramikfabrik har etableret sig i Nexø. Fabrikken, der er ejet af en gruppe danske keramikere, er drevet af lysten til at skabe produkter i høj kvalitet baseret på faglighed, viden, nysgerrighed og indgående kendskab til materialer, teknikker og håndværket.

Bag den omfattende ansøgning om at blive udvalgt og vurderet til World Craft Region står tekstildesigner Timmi B. Kromann i samarbejde med Bornholms Regionskommune og Arts & Crafts Association Bornholm (ACAB):

”Som formand i ACAB er jeg i dag rigtig stolt og glad. Med titlen som World Craft Region opnår Bornholm nu international anerkendelse for de stærke kunsthåndværkertraditioner og -miljøer, vi kan præsentere over hele øen. I ACAB har vi hele vejen igennem arbejdet for at udvikle kvalitet i bornholmsk kunsthåndværk, så titlen giver os en helt særlig status. Vi er selvfølgelig stolte, fordi vi på Bornholm er de første i Europa til at modtage denne anerkendelse fra World Craft Council.”

Bornholms Kunstmuseum uden for Gudhjem følger terrænets fald mod klippekysten, inspireret af de små bornholmske kystbyer som Gudhjem og Svaneke. Pressefoto

Titlen er tildelt af det internationale og uafhængige World Craft Council (WCC), som er den største internationale organisation, der promoverer kunsthåndværk. På baggrund af ansøgningen gæstede en international jury Bornholm i august for at vurdere øens potentiale, og det var på baggrund af det besøg – og en efterfølgende rapport – at øen nu har modtaget den fornemme anerkendelse, som hidtil kun er tilfaldet 21 byer og byområder i Asien og i Sydamerika.

Men et godt samarbejde og et gedigent forarbejde mellem relevante aktører og ildsjæle har ført til, at også Bornholms Regionskommune ansøgte om den helt særlige status inden for kunsthåndværk, som altså ingen andre byer eller regioner i Europa hidtil har opnået.

Det bliver spændende at følge, hvordan den nyeerhvervede titel kan generere nye spændende initiativer til øen samt skabe opmærksomhed og respekt om kunsthåndværk som fagligt felt.

 

Kilde: Pressemeddelelse og research

Del artiklen

'Bornholm bliver Europas første World Craft Region'

Facebook