Grethe Sørensen modtager Nordic Textiles Award

Grethe Sørensen modtager Nordic Textiles Award

Grethe Sørensen: City Lights 6, 2011. Courtesy: Grethe Sørensen

af Stine Nørgaard Lykkebo

Skribent og tidligere redaktionssekretær for kunsten.nu.

Unikavæv i både digital og analog form. Det er, hvad Grethe Sørensen står for, og for det tilkendtes hun i går, onsdag den 25. januar, en nordisk tekstilpris på 150.000 svenske kroner. Prisen overrækkes til efteråret i Borås i Sverige.

”På trods af at Grethe Sørensen er i en alder, hvor mange vævere ville trappe ned, befinder hun sig i en spændende, helt enestående og imponerende udvikling, hvor hun nedbryder grænser inden for den digitale vævning.”

Sådan lød en del af juryens begrundelse, da det blev offentliggjort, at Grethe Sørensen er modtageren af den svenske tekstilpris Nordic Textiles Award, som uddeles af Stiftelsen Fokus Borås til en fremtrædende nordisk tekstilkunstner.

I år var det en dansk jury, som skulle vælge en dansk formgiver, og det stod mellem fire nominerede: Anne Fabricius Møller, Cecilie Bendixen, Pernille Egeskov og så Grethe Sørensen.

Grethe Sørensen. Pressefoto

Frontløber på det digitale område
Netop Grethe Sørensen modtager prisen, fordi hun siden 2000 har stået i front for den digitale vævepraksis. Sørensen arbejder med lys og bevægelse i sine motiver, som hun bearbejder gennem et omfattende arbejde med pixels, farver, garn og nye bindeteknikker.

Resultatet er vævede kompositioner, som er skabt i en kombination af disse digitale muligheder og mange års erfaring med det analoge håndværk.

I år er det fjortende gang, at Nordic Textiles Award uddeles. Selve prisen overrækkes den 16. september 2017 på Textiles Fashion Center i Borås, Sverige. Samme dag ferniseres en udstilling af Grethe Sørensen på Abecita Konstmuseum.

Kilde: Abecita Konstmuseum

Den danske jury består af:
Heidi Laura, kulturjournalist på Weekendavisen
Else Kallesøe, tekstildesigner og underviser på Kunstakademiets Designskole
Mads Damsbo, direktør for Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur
Kirsten Toftegaard, kurator og museumsinspektør på Designmuseum Danmark
Anne Damgaard, Beklædningsdesigner.

Læs hele juryens motivation nedenfor:
Grethe Sørensen er frontløber inden for den digitale vævning, hvor teknologien omkring årtusindeskiftet gav væverne nye muligheder. GS er den væver i Danmark, der mest innovativt har arbejdet med at udvikle sit eget udtryk inden for genren, hvor hun kombinerer teknologiens muligheder med håndværket, og hun må betragtes som pioner inden for feltet – ikke bare i DK, men også i Europa. Resultaterne, de unikavævede kompositioner, opnås kun med en kombination af fuld kontrol over de digitale muligheder og en stor erfaring med selve det analoge vævehåndværk.

Grethe Sørensen har arbejdet med lys og bevægelse som motiver i sine værker, hvor hun fotografisk indfanger stedsspecifikke flygtige øjeblikke på rejser. Efterfølgende bearbejdes og fortolkes indtrykkene og fotografierne gennem grundige processer i virtuelle lag, hvorefter et omfattende antal prøver væves på håndvæv med digital trådstyring og med bindingsteknikker, dannet ud fra tilfældighedsprincipper baseret på motivets pixler. En teknik hun selv har udviklet og som gør at farve og tekstur eller bindingsvariationer smelter organisk sammen på smukkeste vis. Endelig bearbejdes prøverne til imponerende unikavævede kompositioner i kæmpeformater på industrielle jacquardvæve.

Det er lykkedes GS, at udtrykke modsætningen mellem materialets og formatets tyngde og illusionen af lysets og bevægelsernes flygtighed.

Det innovative arbejde med de digitale unikavævninger i stort format har i de senere år udmøntet sig i spændende samarbejder med nogle af Nordens største arkitektfirmaer, såsom Schmidt, Hammer og Lassen, Henning Larsen og Snöhettan. Grethe Sørensens egen tekst til kataloget for udstillingen ’Modern Danish Tapestry’, april-juli 2015, Eremitagen, Skt. Petersborg til værket ’Rush Hour 10’.

Del artiklen

'Grethe Sørensen modtager Nordic Textiles Award'

Facebook