Møbel- og produktindustrien var tidligere storforbrugere af giftigt krom. De sidste 10 år har der heldigvis været mere bæredygtige overflader på markedet, men meget tyder på, at krom er stærkt på vej tilbage. Skal vi ikke hjælpe hinanden med at finde alternativer?
Krom er giftigt. Endda meget giftigt. Og mange af mine kollegaer kan berette om turkisfarvede rismarker foran forkromningsfabrikkerne i Asien. Imidlertid har de sidste mange år været et fantastisk bevis på, at vi sagtens kan producere både holdbart og kommercielt uden at bruge krom, så derfor vil jeg gerne stille det samme spørgsmål her, som jeg har stillet mig selv. Kan vi sammen minimere brugen af krom?
I halvfemserne og i starten af 2000 var der udpræget mange produkter med kromoverflader: Stolestel, lampeskærme og bordstel. Dengang solgte de danske producenter og brands primært stabelstole med krom-stel, men i de sidste 10 år har salget været faldende. Særligt de sidste fem-seks år har efterspørgslen på stole med kromstel været minimal. Tendensen er i stedet gået i retning af messing eller lakerede overflader, der altså har erstattet brugen af det giftige krom.
Men efter en lang, sund pause, ser det ud til, at krom er tilbage med resten af materialepaletten fra halvfemserne. Og trods det nedadgående salg er stabelstole med kromstel stadig nogle af de mest solgte i branchen. Jeg er klar over, at legering, anodisering og lakering ikke er miljøvenlige overflader, men det giver mig stadig ikke argumenter til at tilføje krom som et materiale.
Jeg ved, at der udvikles nye alternativer som nano-legering, der skulle have en god holdbarhed, men prisen er endnu ikke konkurrencedygtig. Brugen af krom i bilindustrien og til armaturer i badeværelset og køkken vil unægtelig også fortsætte en tid endnu. Men vi har lige nu chancen for at tage en relevant debat, inden vi igen skruer op for brugen af krom i møbelbranchen.
Bæredygtige alternativer
Et glimrende eksempel på, at nye bæredygtige produkter kan tage markedsandele er FSC-træ, der jo kom på markedet som reaktion på misbruget af de eksotiske træsorter og fældning af regnskoven. Den oplysende debat i den almindelige presse og i forskellige fagmedier har bevirket, at processer er blevet genovervejet og videreudviklet, og at FSC-certificeret træ er blevet en efterspurgt komponent i møbel- og byggebranchen med dertilhørende FSC-varemærkelicens. Og der er i bred forstand kommet en holdning i branchen til brugen af eksotiske træsorter og materialer fra andre kontinenter.
Nu overvejer vi fordele ved lokale materialer og ulemperne ved brugen af langdistance-fragt. Pris, kvalitet og etik vendes, og der opstår en sund efterspørgsel efter bedre alternativer. Det er altsammen gode ringe i vandet. Det betyder, at mere end halvdelen af papirforbruget hos danske trykkerier i dag er FSC certificeret. Det fortæller en del om både afsætningsmuligheder og efterspørgsel og understreger samtidig, at man med en mærkningsordning kan nå langt og samtidig øge virksomhedernes troværdighed og understøtte forbrugernes gode samvittighed.
Erfaringerne fra træindustrien kunne man med fordel adoptere i forhold til brugen af krom. Altså italesætte, debattere og undersøge fordele og ulemper og i særdeleshed udvikle på sundere alternativer i produktionen af både nye og ældre designs.
Nogle gange følger vi blot en tendens og en efterspørgsel uden at tænke på konsekvenserne. Men jeg synes en faglig og sund debat er relevant, så vi sammen kan blive klogere og udvikle på alternativer til den farlige krom.
Vil I være med?
Klummen er udtryk for skribentens personlige holdninger og dagsordener.