En ting i verden: Fotobogen And then there was silence

En ting i verden: Fotobogen <i>And then there was silence</i>

Fotojournalist Jan Grarup har begået et smukt men uhyre barskt bogværk med And then there was silence. En bog, hvis billeder Vibeke Panduro ikke kan glemme igen. Her en efterladt dreng, som leger med en ballon på MSF-felthospitalet i Dallo Ado i Etiopien.

af Vibeke Panduro

Som medejer og brand-ansvarlig hos Skagerak gør Vibeke Panduro brug af sine stærkt udviklede empatiske og kommunikative evner, der blev grundlagt i hendes mange år som jordemoder. I dag er hun ansvarlig for Skagerak i samarbejde med kompetente kræfter.

Billedserie

“En ting i verden” er en subjektiv fortælling om en objektiv ting. En ting, man har et personligt og måske fagligt forhold til. En ting, man hader eller elsker eller noget midt imellem. En ting, der gør noget. I verden. For Skageraks brand-ambassadør er det en fotobog…

Den ligger her på mit skrivebord. En fem kilo tung, smukt indbundet fotobog af den humanitære fotojournalist Jan Grarup. En svær størrelse på mere end én måde. Men det er en af de bøger, der har sat sit spor i mig.

Jeg var for nylig i Musikkens Hus i Aalborg for at høre et foredrag af Jan Grarup, iscenesat med hans billeder i biografformat og med musik, specielt komponeret til anledningen. Jan viste billeder fra sin nye bog And then there was silence og fortalte historierne bag. Virkelig en stor oplevelse på en helt almindelig onsdag. Min egen tandpine og teenagerens kærestesorg syntes lige pludselig ikke så vigtige længere.

Jan Grarup: En lille pige klædt ud som prinsesse passerer israelske sikkerhedsstyrker på sin vej til Purim-paraden (jødisk helligdag og fest) gennem Hebron (palæstinensisk by på Vestbredden), 2002-03.

Jan er ikke bange for at fortælle tingene, som de er. Her er ingen farver og filtre og ingen forsødende ord. Jan har en fortid med misbrug og har fået konstateret posttraumatisk stress. Som vidne til folkemord, hungersnød og krig har han betalt en høj pris, men vigtigheden i hans arbejde afspejles i hans billeder. Når man lytter til ham og bladrer gennem hans fortællinger, kan man ikke andet end at blive rørt. Jeg blev rørt, og det er jeg egentlig stadig.

I bogen vises billeder fra Kashmir, Sierra Leone, Chechnya, Rwanda, Kosovo, Roma, Ramallah, Hebron, Iraq, Iran, Darfur, Central African Republic, Afghanistan, Gaza, Haiti, Somalia og Mosul. Alle de steder, hvor Jan har fotodokumenteret krig, sult, grusomhed og naturkatastrofer de sidste mange år.

Jan Grarup: En dreng står ved ødelagte elmaster i Qayyarah, syd for Mosul, Irak.

I mit køkken står et af Jans litografiske fototryk af en dreng, som gynger i et nedfaldet elkabel, mens oliekilderne brænder i Qayyarah i baggrunden. Livet går videre, selv under de mest barske vilkår. Et billede af håb midt i håbløshed og krig, et billede, som giver mig perspektiv og minder mig om, hvor vigtigt det er at gøre en forskel og ikke mindst ikke at hænge sig i bagateller. Get on with it!

Billederne af børnene i bogen er stærke. De er gidsler i krig og grusomhed, og måske derfor er det de billeder, der for mig er de mest rørende og stærke.

And then there was silence er et udtryk for stilheden, efter alt er gået galt. Eller lige inden alt går galt.

Jan Grarup: Drenge og unge mænd boksertræner foran det tidligere palads i Kabul, Afghanistan.

Denne bog er ikke en ‘feelgood coffee table’, men jeg vil alligevel gerne give den videre. Billederne fortæller måske ikke hele sandheden, men brudstykker af sandheden, taget ud af virkeligheden. Den er smuk og fantastisk og et kunstværk af de helt store – ikke i traditionel forstand, men som en dokumentaristisk øjenvidneberetning og et vidnesbyrd om livet i den del af verden, hvor livet er smertefuldt i sig selv.

And then there was silence vil helt sikkert give dig perspektiv og tid til eftertanke. Perspektiv på livet og verden. Intet mindre.

Klummen er udtryk for skribentens personlige holdninger og dagsordener.

Del artiklen

'En ting i verden: Fotobogen And then there was silence'

Facebook