En ting i verden: Kvadrats showroom i Stockholm

En ting i verden: Kvadrats showroom i Stockholm

Kvadrats showroom i Stockholm er indrettet med North Tiles, men må nu lade livet for en ny indretning. Pressefoto

af Claus Mølgaard

Claus Mølgaard er både professor, producent og formand for Snedkernes Efterårsudstilling. Som ingeniør har han hjulpet danske og internationale designvirksomheder med at omsætte idéer til gennemarbejdede produkter. Nu er han teknisk direktør i Really.

Billedserie

‘En ting i verden’ er en subjektiv fortælling om en objektiv ting. En ting eller et sted man har et personligt og måske fagligt forhold til. En ting eller et sted man hader eller elsker eller noget midt i mellem. For Reallys tekniske direktør og formand for Snedkernes Efterårsudstilling er det et rum…

Den anden dag var jeg tilbage i Kvadrats showroom i Stockholm og følte endnu engang ro og glæde. Dette rum giver velvære gennem sin fantastiske akustik og de valgte farver. Skuldrene falder ned og et stille smil breder sig på læben.

Nu er mine følelser for rummet nok ikke kun givet af rummets arkitektur, men er sikkert i lige så høj grad et udtryk for de følelser, der opstår, når noget bliver starten på et langt samarbejde og venskab.

North Tiles er både en akustisk og dekorativ løsning, der samles helt uden brug af værktøj. Pressefoto

I 2005 udviklede jeg i samarbejde med Ronan og Erwan Bouroullec byggesystemet North Tiles, som skulle være den grundlæggende idé i det nye Stockholm showroom. Systemet havde – ud over at skulle være rumdeler – også til formål at præsentere tekstil og farver på en ny måde. Vi opfandt en ny produkt-typologi, der udviklede sig i et legende og respektfuldt samarbejde.

Udover at rummet og dets komponenter har betydet en del for mig, mener jeg nu også, at rum og indretning har nogle faglige kvaliteter. Selv om North Tiles har et legende og farverigt udtryk, er de udformet strengt logisk, hvor form følger funktion.

Farvespillet styres af opbygningen og kan varieres i det uendelige. Pressefoto

De enkelte Tiles er udformet, så de kan sammenflettes med de øvrige Tiles uden brug af ekstra elementer og værktøj. Ingen steder er der halve løsninger for at få systemet til at gå op – lidt ligesom med LEGO, min barndoms ynglingslegetøj. For mig er der altid stor glæde ved ting, der går op og passer sammen – og gerne i det uendelige.

North Tiles er fremstillet i en proces, der oprindeligt var tænkt til emballering og beskyttelse, men i kombination med farverige tekstiler opnåede vi et helt andet og værdifuldt udtryk.

Nu skal Kvadrat flytte showroom i Stockholm og har med tiden fået behov for præsentation af andre produkter end tekstiler. Så dette skønne rum må desværre lade livet, men håbet er, at et designmuseum vil overtage indretningen som en installation.

Mit sidste besøg i mit ynglingsrum var således både oprigtig gensynsglæde og sørgmod.

Klummen er udtryk for skribentens personlige holdninger og dagsordener.

Del artiklen

'En ting i verden: Kvadrats showroom i Stockholm'

Facebook