Møbeldesignerne Isabel Ahm, Stine Weigelt og Christian Juhl modtog igår Finn Juhl-prisen sammen med en check på 100.000 kr.
Én gang om året uddeler Wilhelm Hansen Fonden Finn Juhl Prisen til én eller flere personer, der har gjort en særlig indsats indenfor møbelarkitektur. I år tilfaldt prisen hele tre møbeldesignere, der alle befinder sig i starten af deres karriere.
Konsulent for fonden og forfatter Christian Bundegaard motiverede prisen:
“Årets tre prismodtagere: Isabel Ahm, Christian Juhl og Stine Weigelt, er alle bevidste fornyere af traditionen. De har alle tre endnu kun få ting i produktion, men hvis vi ikke tager meget fejl, så står de også alle tre på tærsklen til gennembruddet. Og det er her, Finn Juhl-prisen kommer ind i billedet.”
Bundegaard tilføjede yderligere et historisk perspektiv over Finn Juhls mangeårige virke og lagde op til prisoverrækkelsen med følgende introduktion:
“Finn Juhl var oplært i funktionalismen. Han bestræbte sig på at vise, at han kendte forskel på skulptur og møbler. Men insisterede samtidig på, at det kunstneriske udtryk – uanset om man laver fri kunst eller brugskunst – må være selvstændigt. ”De formende evner hos en kunsthåndværker”, sagde han, ”er vel de samme som hos en billedhugger. En stol er ikke bare et kunstindustrielt produkt i et rum, det er en form og et rum i sig selv.”
Derfor ville Finn Juhl givetvis have genkendt og anerkendt, hvad det er, årets tre modtagere af hans pris har gang i:
Isabel Ahm er en energisk og udadvendt designer, der ligesom Finn Juhl ikke nøjes med at tegne et enkeltstående møbel, men tænker og udformer det i sammenhæng med de omgivelser, det skal indgå i. Hun tager udgangspunkt i, hvordan folk faktisk bor og lever og betragter menneskekroppen som en formmæssig inspiration og en organisme i interaktion med andre organismer, men også med genstande, atmosfære, levned, fordomme, drømme, idéer osv.
Et godt eksempel er Eldr, Ahms fortolkning af den klassiske Windsorstol. Stolen danner sit eget rum i rummet, som en nærmest naturgroet form, samtidig med at den er uhyre skarpt og proportionelt elegant tegnet og udført. Og så kan man – som i Finn Juhls stole – sidde på mange måder i en Ahm-stol.
Christian Juhl er et stortalent, der har vundet flere priser, mens han var studerende på Designskolen, ligesom han arbejdede med prototyper hos Fritz Hansen og til nu, hvor han er ansat hos HAY. Christian Juhl arbejder ligesom ‘onkel Finn’ (de er ikke i familie) med den klare forudsætning, at et møbel er et møbel og ikke en skulptur – uanset møblets skulpturelle kvaliteter i øvrigt.
Hans overlegne studier i, ‘hvad der kan lade sig gøre’ afslører, at han er tidligere lærling hos Rudolph Rasmussens Snedkerier og faktisk ved en hel del om, hvordan tingene laves. Et godt eksempel er loungestolen Wedge – der gav ham Bolia-prisen 2012 – og nu er i produktion hos samme. Stolen er udelukkende samlet med kiler og kan således let skilles ad og transporteres – akkurat som man ofte har arbejdet med i den danske møbeltradition. Det samme gør sig gældende med taburetten U1, der er i produktion hos Andersen Furniture.
Stine Weigelt blev valgt af COOP som den første unge designer til at tegne nyt til genoplivningen af FDB Møbler, der ellers primært genoptager en produktion af udvalgte klassikere.
Hendes fint skulpturelle og samtidig ukrukkede og funktionelle bud, den trebenede stol Anker, forener således det elegante hos Finn Juhl med det bedste fra djærvheden hos Juhls modstander i striden om eksperimentet og de frie former, Børge Mogensen, der som bekendt i mange år var netop FDB Møblers chefdesigner.
Alene den brobygning er en pris værd. Men også Stine Weigelts vittigt-umulige krydsning mellem kunst og design, en koncept-køkkenstol til en svunden tids husmor eller hendes enkle og smukke dækstol for Skagerak viser talentet.
Jeg er sikker på, at I alle tre kun alt for godt ved, hvad eksperimenter koster. Men vi beder jer om at holde ud lidt endnu, og blive ved med – som Finn Juhl – at gå jeres egne veje.”
Finn Juhl var først og fremmest kendt for sine møbler, og i 1940’erne brød han med den etablerede møbeltradition og tegnede en række møbler, især stole, som skabte fornyelse inden for dansk møbelkunst og vakte stor international anerkendelse. Som rumkunstner vandt Finn Juhl desuden verdensry for sin indretning af Formynderskabsrådets sal i FN´s hovedkvarter i New York. En række af Finn Juhls møbler er fortsat i produktion og sælges både i Japan og USA.
Finn Juhl prisen hører under Wilhelm Hansen Fonden, der blev startet af Hanne Wilhelm Hansen, der døde i maj 2003. Få dage før sin død, havde hun for første gang overværet uddelingen af den pris, hun havde stiftet i sin mand, arkitekten Finn Juhls navn.