De danske deltagere under Münich Jewellery Week

De danske deltagere under Münich Jewellery Week

Uddrag af et af Camilla Prasch's nye værker HEMD ohne ALLES – Halskæde, der som eneste dansker er med på den censurerede udstilling. Materialer: Bomuld, uld, silke, metal og polyester, 45 x 62.5 x 4cm. Foto: Søren Nielsen

af Kamma Krogh

Kamma Krogh er uddannet cand. mag i litteraturvidenskab og i virksomhedspraktik på designETC. Kamma har en forkærlighed for nordisk og arktisk litteratur, men har også hænderne i kunsthåndværk i butikken hos keramiker Inge Vincents.

Billedserie

Munich Jewellery Week løber af stablen fra 5 til 13 marts, og er en af verdens største samlinger af samtidssmykkekunst. Begivenheden repræsenterer en overflod af kunstnere, samlere og studerende, der mødes i München for at diskutere, vise og lade sig inspirere af den internationale smykkescene.

Münich Jewellery Week (MJW) er en markant begivenhed på den internationale smykkescene, der har eksisteret siden 1959, og specielt i denne uge lever og ånder München for smykkekunst. De danske deltagere markerer sig overalt i byen, hvor de indgår i forskellige udstillingssammenhænge. Smykkekunstner Marie-Louise Kristensen er en af dem:

“Det er her det sker, hvis man har lyst til at udvide sin horisont og få indblik i en kunstnerisk retning, der brillerer ved at være avantgarde, mangfoldig og sprudlende.”

Right On or Off the Beat # 2 af Marie-Louise Kristensen. Broche, lavet i 14 kt guld, sølv, træ, lak 105 x 60 x 27 mm. Foto: Dorte Krogh

MJW vokser sig konstant større, og indtager nu det meste af byen med udstillingen Schmuck som epicenter. Schmuck er en af de ældste internationale, censurerede smykkeudstillinger i verden. Den bringer unge talenter og velrenomerede udøvere sammen i en udstilling og dialog om, hvor smykkefaget står i samtiden og hvor det er på vej hen.

Alene i år modtog Schmuck 912 ansøgninger og uvalgte 65 udstillere fra 21 lande. I år er smykkekunstner Camilla Prasch blevet udvalgt som den eneste danske deltager. Hun er også repræsenteret på MJW igennem det svenske galleri PLATINA.

Selvom Schmuck er ugens centrale begivenhed, sprudler resten af byen af aktivitet. Flere museer opsætter udstillinger med fokus på smykkekunst. Store internationale smykkegallerier arrangerer særudstillinger, og overalt i byen bliver værksteder og tomme butikslokaler taget i brug for at iscenesætte feltet.

The Swollen Part halskæde af Malene Kastalje. Foto: Malene Kastalje

En af de aktiviteter er udstillingen POLYPHONOUS, der består af seks forskellige initiativer, fordelt på seks forskellige lokationer. Udstillingerne kan stå alene, men kan også opleves som en helhed. Fra den danske smykkescene udstiller guldsmedene Mette Saabye og Josefine Rønsholt Smith under titlen POLYPHONOUS : Echo. Det er en udstilling, der består af fem kunstnere, der arbejder med smykker som ekkoer af tid og tradition indenfor feltet. Udstillingen er kureret af Saabye og Rønsholt Smith.

Også på POLYPHONOUS, men med undertitlen OFF BEAT, udstiller de danske smykkekunsterne Marie-Louise Kristensen og Annette Dam blandt en international gruppe på fire kunstnere. Begrebet ‘off beat’ er oprindeligt forbundet med ikke at følge en musikalsk rytme, men betydningen er sivet ud i hverdagen og blevet et synonym for det ukonventionelle.

Det fortolker Kristensen med inspiration fra den franske komponist Olivier Messian, der ‘led’ af synæstesi – en tilstand, hvor der sker en sammenblanding af sanserne på grund af krydskobling i hjernen. Når Messain hørte fuglesang, så han fantastiske farver for sig istedet for tonerne, og med det udgangspunkt har Marie Louise Kristensen skabt serien af brocher Right on or off the beat.

Derudover deltager guldsmed Malene Kastalje i ikke bare en, men to udstillinger. Den første er The Hatara Project – et projekt, der for fjerde gang udstiller under smykkeugen med temaet tid og perception under titlen Time Perception Vol.IIII. Fortolkningen er op til den enkelte kunstner, men fordi temaet forbliver det samme år efter år italesætter det også kunstnernes egen udvikling og forhold til tid – og altså ikke kun det tidsforhold, de viser igennem deres værker. Den anden udstilling hedder Chaos og udforsker æstetikken i det kaotiske.

 

Der er fuld fart over MJW og en masse at opleve, specielt fra de danske smykkekunstnere. Du kan se hvordan udstillingerne er fordelt ud over München og læse mere om EchoOff BeatTime Perception Vol.IIII og Chaos ved at følge de individuelle links, eller på MJWs hjemmeside.

Del artiklen

'De danske deltagere under Münich Jewellery Week'

Facebook