BRING IT ON: Dansk smykkekunst i Paris

BRING IT ON: Dansk smykkekunst i Paris

Per Suntum udstiller sammen med andre danske smykkekunstnere i Paris. Her hans broche fra 2016 lavet i geologisk materiale, shibuichi og platinblade. Foto: Mindgap

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

BRING IT ON
Maison du Danemark, Champs-Elysées, Paris
Til 21 jan 2018

I Det Danske Hus på Champs- Élysées i Paris kan man de kommende måneder opleve 26 af samtidens danske smykkekunstnere, der viser værker mellem ornament, designobjekt og kropskultur.

BRING IT ON er kurateret af Art Jewellery Copenhagen. Bag navnet gemmer sig de to smykkekunstnere med international udsyn, Annette Dam og Marie-Louise Kristensen, der har en fælles vision om at udbrede kendskabet til nyere dansk smykkekunst i Danmark såvel som udlandet.

Annette Dam Sofa Piece #1, 2013. Sølv, ferskvandsperler, topas, læder, Daisy broche, plexiglas. Foto: Dorte Krogh

Begge kuratorer er selv udøvende konceptuelle og anerkendte smykkekunstnere, der har udstillet over hele verden. På spørgsmålet om, hvad man kan forvente sig af udstillingen i Det Danske Hus i Paris, svarer de:

“Udstillingen repræsenterer en bredde og fremhæver variationer i form og udtryk. Vi har lagt vægt på, at de deltagende kunstnere er aktivt udøvende på den danske smykkekunstscene i dag. Aldersmæssigt spænder deltagerne fra 34 – 75 år. Vi har prioriteret at vise unikke værker og har udvalgt udøvere, der kun, eller fortrinsvis, har et kunstnerisk fokus.”

Josefine Rønsholt Smiths halssmykke fra 2017 lavet af sølv, hasselnød, sølv, silke og renskind. Foto: Michael Bodholdt

Udstillingen giver et indblik i kunsthåndværket og tilgangen til materialer kombineret med humor, nytænkning og æstetik. BRING IT ON viser nedslag i den kontemporære smykkescene, forankret i en stærk og århundrede lang tradition og udvikling fra kunstnere som Georg Jensen og Henning Koppel, som gjorde dansk smykkekunst international berømt.

BRING IT ON tager afsæt i arven fra disse danske frontløbere og reflekterer over smykkets funktionalitet og brug som henholdsvis udsmykning, kunst og investering gennem værker af bl.a. Kasia Gasparski, Katrine Borup, Jytte Kløve, Karen Pontoppidan og Mette Saabye.

Katrine Borups vedhæng fra 2017 lavet i brændte tændstikker, rav og wire. Foto: Ole Akhøj

At kommunikere i et nonverbalt smykkesprog
Art Jewellery Copenhagen blev stiftet for at have et afsæt til at præsentere dansk smykkekunst for et internationalt publikum og styrke det professionelle smykkekunst-miljø i Danmark. Annette Dam og Marie-Louise Kristensen har – siden de lærte hinanden at kende i værkstedsfælleskabet Au-ART i 2005 – samarbejdet omkring udstillingsopsætninger, seminarer og undervisning:

”Med Art Jewellery Copenhagen har vi valgt at gå sammen i en mere formel enhed. Det giver mening i forhold til at udnytte den dynamik, der opstår, når vi er sammen om noget. Samtidig med at det gør det nemmere at definere, hvad der er fællesskabet, og hvad der er vores individuelle kunstneriske praksis. Og så er det vel i bund og grund et ønske om at kommunikere, at lære fra sig og selv lære nyt. Det er jo fantastisk at møde mennesker, der som en selv er dedikerede til det, de foretager sig. At opleve, at selvom vi ikke taler samme verbale sprog, kan vi kommunikere i et nonverbalt smykkesprog og forstå hinanden igennem teknik, materialer, stemninger og placeringer.”

Med Art Jewellery Copenhagen forestiller de to smykkekunstnere sig også, at deres samarbejde vil udvikle sig i forlængelse af deres individuelle interesser, muligheder og fælles samarbejder.

Kaori Juzus broche fra 2017 #ENAMELISM – When Lights Are Low # 1 i stål, sølv og kobber. Foto: Mindgap

Lige nu har samarbejdet også ført til fælles undervisning i fx Kina, hvor de er blevet inviteret til at undervise som et af fem teams på Tianjin Academy of Fine Arts.

Kilde: Pressemeddelelse og interview

 

De 26 medvirkende smykkekunstnere: Helle BjerrumGitte Bjørn Katrine BorupKim Buck, Christine BukkehaveAnnette DamKasia GasparskiCastello HansenJanne K HansenTorben HardenbergHelen Clara HemsleyKaori JuzuKatja JægerJytte KløveMarie-Louise KristensenPernille Mouritzen, Peder Musse, Therese Mørch-Jørgensen, Karina Noyons, Gitte Nygaard, Karen Pontoppidan, Camilla Prasch, Josefine Rønsholt Smith, Per Suntum, Mette Saabye og Josephine Winther.

Del artiklen

'BRING IT ON: Dansk smykkekunst i Paris'

Facebook