Keramiske Veje på CLAY

Keramiske Veje på CLAY

Bodil Manz (f. 1943): Last Summer, 2018. Porcelæn. H. 10 cm. Foto: Ole Akhøj

af Christina Bizzarro

Med kreative som akademiske kompetencer i rygsækken nyder designETC godt af Christina Bizzarros kompetente tilgang til det felt, hun selv er en del af som udøver, formidler og underviser.

Billedserie

Med udstillingen KERAMISKE VEJE 2018 – sammen og hver for sig vender CLAY blikket tilbage mod det egentlige afsæt for museets tilblivelse: Studiokeramikken, der har været med til at give dansk design og kunsthåndværk international berømmelse.

Udstillingsgruppen KERAMISKE VEJE viser både et retrospektivt udvalg af medlemmernes værker og en række helt nye på udstillingen, der bærer undertitlen sammen og hver for sig.

Malene Müllertz (f.1949): Rød ruse, u.å. Stentøj. H. 26 cm. CLAY Keramikmuseum Danmark. Foto: Ole Akhøj

KERAMISKE VEJE har eksisteret i mere end 30 år og består af keramikerne Beate Andersen, Bente Hansen, Sten Lykke Madsen, Bodil Manz, Malene Müllertz og Gunhild Aaberg og er en af de mest hæderkronede udstillingsgrupper i Danmark. Gennem tre årtier har de sat deres tydelige aftryk på den danske keramikscene og høstet stor anerkendelse, også i udlandet.

Jane Reumert (1942-2016): Flamme, 2013. Porcelæn. H. 29 cm. Privateje. Foto: Ole Akhøj

Udstillingsgruppen blev etableret i 1985, med i alt ni medlemmer, og i dag er der kun seks tilbage. Deres kunstneriske udtryk er meget varieret i valg af materiale, teknik, form og dekoration, men fælles for dem alle er deres meget høje håndværksmæssige standard, som de fik indpodet allerede under deres uddannelse på Kunsthåndværkerskolen i 60’erne.

Udstillingens scenografi er skabt af udstillingsarkitekt Uffe Black Nielsen, der inddrager rummets arkitektur ved at skabe en ‘vej’ – et langt podium, hvor medlemmernes værker står sammen – og en række knopskydninger i form af cirkulære podier, hvor de enkelte keramikere præsenteres hver for sig og understøtter dermed udstillingens titel.

Udstillingens fokus er både på gruppens dna som udstillingsfællesskab med plads til forskellighed og på den enkelte keramikers udvikling og status i dag, og dermed indeholder udstillingen både ældre og helt nye værker.

Som en særlig gestus vil udstillingen på CLAY også rumme en lille særudstilling til minde om Jane Reumert, der var med til at stifte KERAMISKE VEJE, men som døde i 2016.

Udstillingsarkitekt: Uffe Black Nielsen, Arkblack
Kurator: kunsthistoriker Susanne Bruhn

I forbindelse med udstillingen udgives et billedrigt katalog med interviews med Keramiske Veje ved Karen Harsbo, lektor i keramik, Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Del artiklen

'Keramiske Veje på CLAY'

Facebook