Bæredygtighed med potentiale og kant

Bæredygtighed med potentiale og kant

Jonas Edvard i værkstedet. Foto: Danish Crafts Collection / jeppegudmundsen.com

af Charlotte Jul

Charlotte Jul er cand.mag og chefredaktør på designETC. De sidste 17 år har hun formidlet området for design og kunsthåndværk kunstnerisk som kommercielt i tekster, artikler og via iværksætterportalen items.nu, som hun startede i 2001.

Billedserie

Jonas Edvards ambition er at designe bæredygtige møbler, skabt af naturens egne råmaterialer og gøre brugerne bevidste om, hvordan de kan ændre verden. I sidste uge på Stockholm-messen præsenterede han en ny stol på danishdesign MAKERS’ udstilling samt lampen Konkret hos svenske Örsjö.

Jonas Edvard er en mand med en vision og en mission. En vision om at ændre verdens måde at skabe møbler og produkter på, så klodens ressourcer bevares. Missionen er at skabe møbler i materialer hentet fra naturens eget forrådskammer og bearbejde dem, så de bliver relevante, så folk kan forstå værdien af materialernes indlejrede historier.

”Jeg vil gerne skabe værdifulde oplevelser på grund af materialet, ikke kun på grund af form og funktion. Jeg taler helst om materialer og plejer at sige, at ‘form follows materials’,” forklarer Edvard.

Jonas Edvards lampe Konkret er netop sat i produktion hos svenske Örsjö. Lampen udviklede Edvard til et tidligere Danish Craft-projekt. Pressefoto fra Örsjö

Kritisk bæredygtighed
Jonas Edvard bekender sig til den kritiske bæredygtighed. Den slags, der ikke går i fodformede sko og udelukkende drikker urtete, men er et moderne menneske i en moderne teknologisk virkelighed, der ser muligheder nye steder. Som at anvende naturlige ressourcer som tang, plantefibre og kalk og eksperimentere sig frem til et holdbart materiale, der kan anvendes til møbler og desuden er recirkulerbart og derfor ikke belaster naturen – hverken ved sin herkomst eller sin afvikling.

”For det skal være en fornøjelse at smide sit møbel væk,” som han siger. Det er den form for cirkulær økonomi og virkelighed, som Jonas Edvard arbejder i. I grænselandet mellem kunst og design, hvor budskab og produkt forenes i kampen for en bedre verden med materialet som forbilledligt omdrejningspunkt.

Gesso er et bio-nedbrydeligt materiale, der kommer fra naturen selv. Foto: Danish Crafts Collection / jeppegudmundsen.com

Gesso Project
Gesso Project er sideborde i to størrelser skabt af et simpelt sortmalet stel i genanvendeligt stål og en bordplade i gesso – et materiale bestående af kalk, gips og lim, der oprindeligt har været brugt som grunder til malerier og til rokokomøbler med krummelurede detaljer.

Alle komponenter i Jonas Edvards gesso-materiale er biologisk nedbrydelige, og i Edvards laboratorium bliver gesso til et helt nyt materiale, hvor limens thermoforme egenskaber og kalkens evne til at absorbere skaber et fleksibelt og stærkt produkt. Jonas har selv opfundet materialet og udviklet den forarbejdningsproces, der gør, at gesso kan støbes, udtørres, opvarmes og presses for enten at blive støbt eller formet manuelt. Jonas Edvard har prøvet lidt af hvert, men endte med at rulle massen ud som en kagedej, som han efterfølgende skar til, tørrede og indfarvede i fire matte farver.

Potentialet i Faxe Kalkbrud
Jonas Edvard er en Ole Opfinder på global ansvarlighedsmission. Fordi han kan, og fordi han synes bæredygtighedsdebatten kræver kvalificeret indspark.

“Hvis vi skal lave om på nogle ting i samfundet og tænke bæredygtigt, kunne jeg godt tænke mig, at designprodukter havde en større relation til vores kulturelle baggrund. I Gesso Project er Faxe Kalkbrud, hvor kalken til min gesso kommer fra, jo ikke kun et museum, men en verdenskendt producent af naturligt koralkalk – også kaldet Faxe-marmor. Et materiale, der stammer fra et 65 mio. år gammelt koralrev, der tidligere dækkede det meste af Sjælland. Begge historier er interessante historisk, men også som eksponering for Danmark som et land, der er i stand til at fusionere moderne dansk møbeldesign med bæredygtige og bearbejdede naturmaterialer udvundet i det danske landskab.”

Gesso Project – borde i genanvendeligt stål og bio-nedbrydeligt Faxe-marmor. Foto: Danish Crafts Collection / jeppegudmundsen.com

Kunstnerisk kommercialitet
Gesso Project er således en hybrid mellem kommercielle borde, der æstetisk refererer til den nordiske tradition, Jonas Edvard er rundet af, men som også sender stafetten videre til ikke kun det 21. århundredes globale og teknologiske formsprog, men også til en generation og en verden, som han med sit arbejde ønsker at tage medansvar for og interagere, videndele og kommunikere med. Fordi kritisk bæredygtighed er moderne muligheder, der i følge Jonas Edvard kan ændre verden, hvis vi bare forstår hvordan.

Jonas Edvards Gesso-projekt – lampe og sidebord – er sat i produktion og kan købes gennem det nystartede PR-agentur Copenhagen Design Agency.

Artiklen har tidligere været bragt på engelsk i kataloget til Danish Crafts Collection #19, 2015, men har aldrig tidligere været publiceret på dansk.

Læs Jonas Edvards profil her

Jonasedvard.dk

Del artiklen

'Bæredygtighed med potentiale og kant'

Facebook