MILLION – møbelkombinationer ad infinitum

MILLION – møbelkombinationer ad infinitum

Da MILLION lancerede deres helt nye brand, brugte de galleri Banja Rathnovs kontor i Museumsbygningen som location. Pressefoto

af Henriette Noermark

Med sin akademiske baggrund sat i praktisk og læsbar omgang med designverdenen har Henriette Noermark stor indsigt i feltets udøvere som skribent og kurator.

Billedserie

Ideerne er mange og armbevægelserne store hos møbelbrandet MILLION, som fra deres showroom i Sydhavnen markerer sig med produkter i træ, stål, glas og marmor, og som vil have os til at tænke deres møbler ind i det levede hjem – for der er jo en million kombinationsmuligheder.

Barndomsvennerne Jens Kajus og Claus Jakobsen har ikke ligget på den lade side, siden de stiftede virksomheden i 2015 med en vision om at skabe en platform og et brand, der gav dem mulighed for at designe, udvikle og producere de produkter, de drømte om.

Claus Jakobsen og Jens Kajus har været venner siden barndommen og repræsenteret hver sin del af designbranchen. Nu har de smeltet synergierne sammen. Pressefoto

“Vi er begge uddannede designere, men kommer fra forskellige dele af branchen. Mens Claus har erfaring med produktudvikling, har jeg arbejdet med grafisk design og identitet – synergien mellem vores kompetencer, netværk og personligheder gjorde det oplagt at stifte virksomheden sammen, og så kender vi jo hinanden indgående”, fortæller Jens Kajus, som tidligere var creative director og medstifter af designvirksomheden e-Types.

Showroom i tidligere kantine
Ser man sig omkring i DSBs gamle kantine- og lagerbygning, som efter en gennemgribende renovering nu huser virksomhedens showroom og kontor, står det tydeligt, at gedigent håndværk, uovertrufne materialer, kvalitet og minimalisme strømmer gennem produktlinjerne.

Anno barstolene som par i sort stål og læder. Pressefoto

Firmaets nordiske designhelte tæller Alvar Alto, Gunnar Asplund, Poul Kjærholm og Børge Mogensen, men MILLONs to designerne ser også til moderne franske, japanske og amerikanske arkitekter og møbelkunstnere. De internationale referencer spores tydeligt i MILLIONs efterhånden gennemgribende kollektion, og de tænker det ind i alt, hvad de orienterer sig imod. Det er her firmanavnet kommer ind i billedet.

Navnet MILLION
“Vi ønskede et navn, som folk huskede, var genkendeligt, som havde en international klang og en stærk typografisk profil. Og så er MILLION sjovt og uhøjtideligt,” siger Jens Kajus. På én gang vækker de minimalistiske møbler genklang og har underspillede detaljer, som man må stoppe op og studse over: organiske rundinger på bordets hjørner, det formstøbte sædestykke på barstolen Anno Stool eller det underspillede messingelement på Cupola Side Table.

Mies-bordet har været med fra starten som det enkle, minimalistiske møbel, du kan customize i udtryk efter den sammenhæng, det skal indgå i. Pressefoto

“Styrken ved vores produkter er generelt, at de selvstændigt står stærkt, men komplimenterer de klassiske, moderne eller vintagemøbler, vi ellers omgiver os med i hjemmet”, siger Claus Jakobsen, der har baggrund som møbelsnedker, designer og produktudvikler for Hay og Muuto.

Jens Kajus og Claus Jakobsen tegner selv størstedelen af virksomhedes produktlinje, men samarbejder også med den unge designer Terkel Schou Steffensen, som bl.a. står bag bordserien Ease og knagerækken Hug Coat Rack.

Plenty er MILLION’s nye og mere favnende og ‘homely’ sofa, der er knap så stringent i sit udtryk. Pressefoto

Den nye kollektion
I februar lancerede MILLION den SS18 kollektion, som i forbindelse med deres tre års fødselsdag skulle bringe et nyt, blødere udtryk til den hidtil stramme, stringente stil. Sofaen Plenty og Mies Lounge Table placerer MILLION endnu mere solidt i hjemmets stue. Plenty-sofaen er en elegant symbiose mellem det hårde, rå og industrielle stel og de indbydende, bløde puder og hynder, som komplimenterer og kontrasterer hinanden og inviterer til timers henslængt ophold.

Mies-bordserien har efterhånden også fået en række søskende: Fra højbordet over konferencebordet til spisebordet og nu et loungebord, som bringer fokus ned i højde. Faktisk var loungebordet et af de tidligste skitser, som dog først i forbindelse med forårets Stockholm Furniture & Light Fair så dagens lys.

Mies Lounge er en videreudvikling af det enkle Mies-koncept – men her er der kælet lidt mere for stofligheden qua det sandfarvede læder, der udgør den nederste hylde. Pressefoto

Også i forbindelse med de nye stuemøbler, trækker MILLION på ekspertisen fra den række af små og mellemstore producenter i Danmark og Sydsverige, de samarbejder med, fordi de er vigtigt at være tæt på de folk og værksteder, der har fingrene nede i produkterne. Og så er kvaliteten bare oftest bedre, forklarer Claus Jakobsen:

“De sidste 5% tæller 100% og vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten. Det er altafgørende, at vores kollektioner kan klare års brug og være både æstetisk og funktionelt bæredygtige”.

Mies-bordet har været med fra starten som det enkle, minimalistiske møbel, du kan customize i udtryk efter den sammenhæng, det skal indgå i. Pressefoto

Ved at bruge leverandører, der bor forholdsvis tæt på, kan de følge produktet fra den første håndtegnede skitse til den sidste finish. Og det er i virkeligheden det, det hele handler om: Troværdighed, håndværk og om, ikke blot at skabe nyt for nyhedens skyld, men fordi det giver mening og er relevant på den lange holdbare bane.

Del artiklen

'MILLION – møbelkombinationer ad infinitum'

Facebook