KUZA NÁMA: Når krukker taler

KUZA NÁMA: Når krukker taler

Hos Banja hos Clausen udstiller keramiker Peder Rasmussen krukker, der taler. Foto: Peder Rasmussen

af Redaktionen

Charlotte Jul, Stine Nørgaard Lykkebo og Susanne Hviid udgør tilsammen redaktionen på designETC, og denne artikel er blevet til i et samarbejde mellem vores forskellige kompetencer, blik og erfaring.

KUZA NÁMA
Banja hos Clausen
18 nov – 23 dec

Keramiker Peder Rasmussen udstiller fra på fredag en række fabulerende krukker hos Banja hos Clausen, der er inspireret af den oldpersiske digter Omar Khayyàm.

Omar Khayyàms berømte digtsamling Rubàiyat danner forlæg for Peder Rasmussens nye udstilling Kuza Náma. Direkte oversat betyder Kuza Náma ‘krukkernes bog’ og refererer til en af Khayyàms historier. Her besøger fortælleren en pottemagers værksted og hører til sin store overraskelse krukkerne tale sammen. Ramadanen er ved at være ovre og krukkerne taler om livet om, hvad der optager dem – om at længes efter at blive fyldt med vin, at blive drukket af, og i det hele taget at komme i gang igen.

Kan krukker tale? Peders kan… Foto: Peder Rasmussen

Det er lidt det samme, fornemmer man, når Peder Rasmussen går i værkstedet og er i arbejdende omgang med leret. Det er sikkert derfor, han har ladet sig inspirere af Khayyàms tekst. Dens frodigt fortællende stil har en tone og en billedlig kraft, som også er kendetegnende for Rasmussens keramik. Også han opfanger krukkernes indbyrdes dialog i værkstedet.

Peder Rasmussen har eftersigende selv sagt, at hans keramik hovedsageligt er et påskud til at lade de ornamentale og figurative fortællinger folde sig ud på vaser, kander og krukker. Det er mest blankglaseret lertøj, han arbejder med, af og til op til en meter i højden. De relativt konkrete former, der ofte optræder i serier, giver plads til en stor dynamik og bevægelse i det billedlige. Værkerne opfattes bedst, hvis man bevæger sig omkring dem,  så udvikler historierne sig nærmest som i film.

Udstillingens titel er inspireret af den oldpersiske digter Omar Khayyàm. Foto: Peder Rasmussen

Til udstillingen Kuza Náma har Peder Rasmussens ladet krukkernes personligheder udfolde sig i en række parafraser, hilsner og ‘hommager’ til andre billedkunstnere, digtere og komponister, som han beundrer – levende som døde.

Peder Rasmussen udstiller desuden en række ‘digtbilleder’, der nærmest er skrifttegninger  af versene i Kuza Náma  – alle monteret i individuelle rammer fremstillet af kunstneren.

 

Kilde: Pressemateriale

Del artiklen

'KUZA NÁMA: Når krukker taler'

Facebook