Thomas Dicksons store bogværk Dansk Design lander på hylderne i denne uge i en genudgivet udgave, der føjer yderligere 100 sider til historien om dansk design.
“Design er udtryk for den måde, vi indretter vores tilværelse og verden på. Design er vores møde med omgivelserne og brugsting, men det er også de signaler, vi udsender, og som fortæller om, hvem vi er som mennesker,” forklarer Thomas Dickson, der selv er arkitekt og designer og har skrevet flere bøger og artikler om området – også på designETC.

Siden hans store bog Dansk Design udkom i 2006, er der løbet en del vand i åen, og særligt områder som grafisk design og kommunikation er med den stigende digitalisering blevet ‘fast movers’ i designverdenen. Også et praktisk designprodukt som cyklen har undergået store forandringer, hvor ladcyklen i dag i de store byer er alle vegne, var den i 2006 mere sparsom i bybilledet.
Kapitlerne om mode og smykker har ligeledes fået en redaktionel overhaling med opdateret billedmateriale og viden. Og så er der lagt tid og kræfter i at portrættere endnu flere af de kompetente designere bag produkterne.

Thomas Dickson siger:
“Dansk Design er udvidet med 100 sider i forhold til den eksisterende 1. udgave fra 2006, så den nu er på 675 sider i alt. Bogen er bygget op på samme måde, med to indledende kapitler efterfulgt af otte kapitler med de forskellige specifikke fagligheder – produkt, mode og tekstiler, møbler, grafik og offentligt design m.m. Til sidst er der et afrundende 11. kapitel, der sætter de nyeste udviklinger indenfor dansk design i perspektiv.”

Dansk Design er med andre ord den brede fortælling om de danske efterkrigstidsikoner, innovative landvindinger og generelle produkter til danskernes hverdag, hvor funktionalitet, kvalitet og æstetik gør en forskel. Bogen er derfor også en art kulturhistorisk bud på samtiden spejlet via designprodukter gennem de sidste 100 år.
Vi har spurgt Thomas Dickson, hvad det mest markante er, der er sket i feltet, siden den første udgave udkom i 2006?
“Der er tale om en generel opdatering indenfor designområderne: Hvad er der sket i de forløbne 11 år indenfor møbler, lamper, cykler, mode og alle de forskellige grafiske underdiscipliner osv.
Forholdsvis lidt fra den gamle udgave er taget ud, og de mange ekstra sider har gjort det muligt at tage nogle ældre ting med, som der ikke var plads til i den forrige version af bogen, men som var vigtige i forståelsen af dansk design, blandt andet er mode og især smykkeområdet blevet udvidet en del.

Endelig har det været muligt, især i det sidste kapitel, at sætte spot på nogle særligt markante tendenser i udviklingen, som for eksempel det digitale område med spil, apps, skærmgrafik, men også servicedesign. Det er tydeligt, at der ikke er kommet så mange nye banebrydende ting frem indenfor de ‘gamle’ klassiske designdiscipliner som produkter og møbler i perioden, omend der dog stadig designes på det område også.
Det er hvor teknologi, miljø og nye designmetoder vinder frem, at de mest spændende ting sker. Her kunne jeg pege på fx på cykelområdet, blinde-app’en Be My Eyes og udlejnings- og abonnementsordningen indenfor børnetøjet Vigga. Men der kommer trods alt også stadig nye flotte bøger og plakater frem samt produkter fra fx Bang & Olufsen, der er værd at skrive hjem om”, forklarer han.
Kilde: Pressemateriale og interview
Dansk Design af Thomas Dickson, Gyldendal
675 sider, hardback, 599,95 kr.
Dansk Design er i handlen fra fredag, 17 november.