Designprofessor Nils Fagerholt hyldes i ny bog

Designprofessor Nils Fagerholt hyldes i ny bog

Designprofessor Nils Fagerholt har inspireret i flere generationer med sin sans for proportioner og materialeæstetik. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Præcision, poesi og mådehold er nøglebegreber i den prisbelønnede arkitekt Nils Fagerholts arbejde. Nu udkommer bogen Nils Fagerholt – skrevet af hans tidligere elev Christoffer Harlang.

Nils Fagerholts navn vækker ikke genklang på samme måde, som det er tilfældet med andre store møbelarkitekter som Arne Jacobsen og Poul Kjærholm, men hans enkle og robuste design rummer samme tidløshed. For eksempel er hans væghængte smedejernspejs stadig at finde i mange hjem.

Nils Fagerholts væghængte smedejernspejse hænger stadig i mange danske hjem. Her sommerhus i Blåmunkene, 1960. Pressefoto

Godt 17 år efter Nils Fagerholt fratrådte som designprofessor på Kunstakademiet udkommer Christoffer Harlangs monografi, der er blevet til på baggrund af et omfattende researcharbejde blandt 3000 tegninger og fotos i Fagerholts arkiver, hvorfra bogens 250 originale tegninger og fotografier stammer. Værket beskriver Nils Fagerholts bidrag til dansk arkitektur og design fra 1959 til 2004.

Nils Fagerholts skitse til Faxe ølflaske, 1976. Pressefoto

På Kunstakademiets Arkitektskole undeviste Nils Fagerholt først i bygningskunst og blev i 1980 professor i industrielt design. Selvom han ikke er blandt de mest kendte designere og arkitekter i Danmark, har hans værker inspireret i generationer og gør det stadig. En lang række værker har placeret ham blandt eliten inden for sit felt, og hvor hans privatboliger og sommerhuse stadig står som monumenter over et uomtvisteligt talent.

Alle bogens gengivelser bærer præg af Fagerholts egne krav til kvalitet og viser en formgivningsevne, der er usædvanlig i sine strenge krav til proportionering og materialeæstetik.

'Nils Fagerholt' er udkommet den 12. april på forlaget Gekko Publishing. Vejl. pris: 399,95kr.

Christoffer Harlang er arkitekt og professor og leder af afdelingen for kulturarv, restaurering og transformation på Kunstakademiets Arkitektskole (KADK) i København.

Del artiklen

'Designprofessor Nils Fagerholt hyldes i ny bog'

Facebook