Kunsten at indrette sig på lidt plads  

Kunsten at indrette sig på lidt plads  

New Zealansk minimalhus-projekt bygget efter Makoto Masuzawas principper fra 1952. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Small Homes Grand Living har samlet de bedste indretningsideer fra designere, arkitekter og andre kreative, der hver især har skabt velfungerende hjem på lidt plads.

Optimal udnyttelse af 50 kvm med kun to træsorter; amerikansk ask og italiensk krydsfiner. Pressefoto

Hvor gør man af tøj, bøger, håndklæder, kufferter og alt det andet habengut, når det kniber med pladsen? Small Homes Grand Living giver konkrete bud på innovativ indretning, der udnytter omgivelserne bedst muligt med kreative og pladsbevarende løsninger.

At bo kompakt – med komfort
I takt med at flere og flere flytter fra land til by, er der et stort og globalt behov for at tænke ud af boksen og udnytte hver en tilgængelig kvadratmeter. Bogens mangfoldige eksempler viser, at der i princippet ingen grænser er for kreativiteten. I Polen har man fx udnyttet pladsen mellem to eksisterende huse og kilet en ny bygning ind, der kun er 1,33 m på det bredeste sted, og stadig inkluderer soveværelse, køkken, badeværelse og stue. Og i Amsterdam har man 3D printet et bæredygtigt urbant retreat på otte kvm.

Det er således kendetegnende for bogens mange forslag, at æstetik og funktion går op i en højere enhed i udnyttelsen af garager, lofter og højloftede rum, hvor der snildt kan bygges en hems til soveplads eller et gulv på gulvet til opbevaring.

Skab plads med multifunktioner
Udover de vilde og skæve pladsoptimerende forslag giver bogen også konkrete bud på, hvordan man forholdsvis enkelt kan skabe plads med multifunktionelle møbler, så sengen også er sofa; trappen har indbyggede skuffer og væggen er et gulv-til-loft skab.

Small Homes Grand Living – ny udgivelse fra Gestalten om at indrette sig på lidt plads. Pressefoto

Small Homes Grand Living fremhæver den japanske sans for æstetisk, minimalistisk opbevaring, og henter inspiration fra den skandinaviske alrums løsning med fokus på fællesskab og den alpine varmeudnyttelse, hvor sovepladserne er placeret over varmekilden, ligesom bogen generelt er fortaler for downsizing, hvor man kun omgiver sig med det mest nødvendige.

Kilde: Gestalten

Vejl. Pris 519,- kr.

Del artiklen

'Kunsten at indrette sig på lidt plads  '

Facebook