Da Skandinavien kom til Canada

Da Skandinavien kom til Canada

Skåle fra serien Log Bowl af Doham Chebib Lindskoog (f.1981), den ene af fire canadiske kvinder i designfællesskabet Loyal Loot Collective. Foto: Toni Hafkenscheid

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Billedserie

Designpåvirkningen begyndte allerede med de første nordiske emigranter. Det kan man læse om i True Nordic – How Scandinavia Influenced Design in Canada.

I 1920’erne var Canada – ligesom USA – mulighedernes land. Mange danskere og svenskere drog ud for at finde lykken, og med sig havde de ofte kun deres gode håndværksevner.

Patty Johnson (f. 1957) designer Maun Windsor Chair, 2004. Foto: Peter Mabeo

Et fåtal havde egentlige håndværksuddannelser, men snart solgte mange af dem – med stor succes – keramik-, træ- metal- og tekstilarbejder rundt i landet – udelukkende baseret på erfaringer fra hjemlandets husflidsundervisning.

Karen Bulow (d.1982)  var en af de danskere, der emigrerede til Canada i 1929. Hun var god til at væve og hendes tasker, bælter, tørklæder og slips blev hurtigt efterspurgt.

Med årene blev Karen Bulow en anerkendt tekstildesigner, og hun grundlagde et af de første profesionelle væverier i Canada. Senere fik hun mange prestigefyldte indretningsopgaver for  bl.a. Trans-Canada Airlines.

Nordisk æstetik
I løbet af det 20. århundrede voksede en særlig håndværkskultur frem i Canada baseret på gedigne og bæredygtige materialer.

Arne Jacobsen, Alvar Aalto og andre nordiske designere kom også til at influere med deres særlige nordiske æstetik og materialeforståelse, hvor design og håndværk gik hånd i hånd og skabte en synlig resonans i den canadiske designtradition.

True Nordic – How Scandinavia Influenced Design in Canada. Pressefoto

Canadisk design i dag
Bogen True Nordic- How Scandinavia Influenced in Canada giver et omfattende nedslag i næsten 100 års skandinavisk påvirkning af designudviklingen i Canada.

Et af bogens nyere eksempler er den canadiske designgruppe Loyal Loot, der blev grundlagt i 2014 af fire kvindelige designere med en fælles passion for enkelt og tidløst design. I deres Log Bowl serie, som består af farvestrålende skåle i varierende størrelser, kombinerer de nedfaldstræ med vandbaseret akrylmaling.

 

 

Del artiklen

'Da Skandinavien kom til Canada'

Facebook