Ultimate Impact - 5 phenomena in nordic culture
20. maj – 2. juli
Rundetaarn.dk
Papir som formidler mellem idé og form. Enkle konstruktioner og arabiske moskeer. Designer Amanda Betz er en hybrid mellem nordisk funktionalisme og etnisk mønstermagi. Lige nu er hun aktuel med en lampe på udstillingen Ultimate Impact i Rundetårn.
Amanda Betz har lært sig selv at folde papir. Origami med andre ord. Til husbehov. Så hun kan gennemskue, hvordan hun bedst kan bruge metoden i sit arbejde. Amanda er uddannet arkitekt og er som sådan interesseret i skala og lys. Hvordan skala kan determinere et produkt. Hvordan lys kan filtrere og danne mønstre. Betz arbejder klassisk med sit fag, selvom hun er alt andet end traditionel i sit udtryk. Starter med idéen og skitsen på papir, som hun sidenhen folder, så den tredimensionelle form sætter idéen skakmat, drejer den en anden vej eller rammer den rent.

”Jeg har altid arbejdet med papir som proces-redskab, fordi det var ren magi for mig at gå fra flad tegning til rumligt objekt. På arkitektskolen bar min undervisning præg af den futuristiske 1960’er avantgarde bevægelse Archigram, der fokuserede intenst på teknologi og fremtid med en social dagsorden. Det har jeg lært meget af, men savnede til sidst at skabe produkter, der ikke var koncepter og som havde æstetikken med”.

Fra idé til papir
Papiret har derfor siden været designerens coup. Papir som hun folder, fortolker og skærer på tværs af sin historie og konventionelle brug. Et myreflittigt innovationsarbejde, der indtil videre har transformeret Amandas arbejde til tre kommercielle industrielle produkter med papiret som reference. Til Danish Crafts Collection 2015 skiftede Amanda Betz papiret ud med messing og skabte en lampetrio. Tre cylindre, der alle har det minutiøse filigran-mønster som omdrejningspunkt. Krummelurede og ornamenterede mønstre med stor inspiration fra den arabiske tradition.
Den kontrastfulde dialog mellem den enkle form i metal og de mangefacetterede mønstre, der er ætset i metallet. På udstillingen Ultimate Impact i Rundetårn er det også en lampe efter samme forskrift, der deltager i kategorien ‘Exotiscm’.

”I papirmodellerne har jeg presset laserskæreren til det yderste for at skabe det mønster. Stregerne kan simpelthen ikke sættes tættere – ellers brænder materialet, men for mig ligger udfordringen netop her. I at fusionere teknologien med det kunstneriske og æstetiske udtryk”.
Interferens og refleksion
Amanda Betz’ semi-høje cylinderlamper startede egentlig som en skillevæg. En rumdeler, der både skulle skærme lyset og lukke det ind. Som et kig ud og et kig ind – men da hun fik idéen rumliggjort kunne hun se, at metallet ville en anden vej. Det drejede og lampen som idé tonede forsigtigt frem.

”Hele refleksionsprocessen er uhyre vigtig for mig. For materialet er altid klogere end dig. Selvom jeg sidder med papirmodeller og fornemmer produktet, overrasker det mig altid, hvor meget materialet har at sige”.
Interferens er titlen på Amanda Betz gulvlamper, der har direkte referencer til hendes arkitektoniske bagland, som en miniatureskabelon af en søjle, et byrum, en bygning. Lyset filtreres gennem skærmens mange perforerede mønstre og skaber en moiré-effekt, der giver en intim stemning.
”Lampen har snarere et indre lys end den kaster skygger af sig, og det har været min klare målsætning, fordi jeg gerne ville skabe et værk, der vækker følelser i folk, når man kigger på det. I dag går detaljerne og ornamentet ofte tabt til fordel for funktionen og hvorfor egentlig? Derfor har jeg gjort det lige omvendt.”
Lysdesigneren har det med at træde ud af sin comfort zone, som i et tidligere projekt, hvor hun skabte en enkel cirkelrund væglampe i massivt asketræ med hudfarvet silke som skærm, udspændt i rammen som en tromme. Silkestoffet lå skråt ovenpå hinanden, så trådene i tekstilet skabte et finmasket mønster-net med moiré-effekt, både når lyset var tændt og slukket. Det handler om nysgerrighed og mod. Om at gå nye veje for at finde nye former, funktioner eller hybrider imellem dem.

Modsætninger mødes
Amanda Betz er en sammensat designer. En, der hylder den arkitektoniske renhed i tingene, men som alligevel bekender sig højlydt til ornamentet og følelserne. En, der er hurtigt tænkende, men arbejder med langsommeligheden som grundstemning og bringer det forfinede ind i en til tider rå og mandhaftig materialeverden. En, der får papir til at blive til magi og tydeligvis får energi af det. En, der mikser geometriens enkle koder med feminin styrke og kompleksitet. En, der arbejder med kunst, design, arkitektur og kunsthåndværk.
Amanda Betz er uddannet fra KADK i 2005, og har haft eget studio siden 2011.
Amanda Betz arbejder både kommercielt og kunstnerisk og har ting i produktion hos hhv. Menu, Artecnica, Le Klint og Wattalamp. Derudover har hun netop designet en serie produkter til Bakkehus Museet og arbejder på sin egen produktion af ophængene 'Silent Christmas', som kan købes hos Illums Bolighus, Designdelicatessen og i Amanda Betz egen webshop til jul.
www.amandabetz.bigcartel.com
Amandabetz.com
Artiklen har tidligere været bragt på engelsk i kataloget til Danish Crafts Collection #19, 2015, men har aldrig tidligere været publiceret på dansk. Vi bringer den derfor her i en opdateret udgave.