Profiler i ler

Profiler i ler

Anne Fløche udstiller sammen med keramiske kolleger i Dronninglund Kunstcenter i Nordjylland. Pressefoto

af Susanne Hviid

Susanne er cand. mag. i Fransk, Æstetik og Kultur og har bl.a. en fortid på DR. Nu er hun Sekretariatsleder i Kunsten Media Fonden, men er stadig tilknyttet designETC.

Dronninglund Kunstcenter

20 aug–1 okt
tir-fre 13-17
lør-søn 11-17

Aage Birck, Hans & Birgitte Börjeson, Anne Fløche og Sten Lykke Madsen er nogle af landets keramiske sværvægtere. Nu udstiller de for første gang sammen på Dronninglund Kunstcenter.

Fire af Danmark store profiler i den keramiske nationale og internationale kunstverden udstiller lige nu i Nordjylland. Hver især har de markeret sig på deres område og har en lang udvikling og karriere bag sig. Alle har været igennem de mange faser, som leret indbyder til og har fundet deres eget unikke udtryk i det skulpturelle og det fantasifulde.

Aage Birch ekseperimenterer med glasurer og brændingsmetoder. Pressefoto

 

Aage Birchs fantasifulde væsener. Pressefoto

Det var oprindeligt en henvendelse fra keramikerparret Åge og Heidi Birch, da satte gang i ideerne om en ren keramisk udstilling. Kunstnerisk leder Jette Abildgård gik derefter i dialog med de to initiativtagere om andre relevante keramikere, der kunne være med til at fylde Dronninglund Kunstcenter med ekstraordinære lerværker. Jette Abildgård er glad og svært tilfreds med det endelige valg, for tilsammen viser de fire kunstnere bredden i den danske keramiktradition med deres vidt forskellige universer.

De fire keramikere komplementerer nemlig hinanden fra det helt stramme udtryk til det mere legende, mens de er nært beslægtede i den nærmest virtuose bearbejdning af leret.

Aage Bircks arbejde er karakteriseret ved den enkle stramme form med ornamentale tilføjelser, som kommer til udtryk i skulptur og unikastentøj.

Anne Fløche har adopteret både skulptørens og malerens metoder, når hun bruger leret som et lærred, der bemales med mønstre, notater og ideer. Steen Lykke Madsen er fabeldigteren i dansk keramik, der omsætter mennesker og dyr til fantasifulde og koloristiske lermotiver.

Og Hans & Birgitte Börjeson har udviklet et arbejdsfællesskab, der spænder over flere genrer. De er bl.a. kendt for de klassiske Fulby-kander med den karakteristiske spidse hank. I mere end 50 år har de sammen udforsket lerets muligheder. Parret var også med til at starte det netop overstået Kunsthåndværkermarked Frue Plads i 1983, som er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed.

Anne Fløche udstiller en serie store keramiske plader med titlen Rummet er fuldt af Tid. Pressefoto

 

Kilde: Pressemeddelelse

Del artiklen

'Profiler i ler'

Facebook