Æstetiske smykkeforbindelser

Æstetiske smykkeforbindelser

Blomster, en serie a syv brocher skabt af Carla Nuis (NL).
Brocherne er broderet med 24K guldtråd og forholder sig derved til et klassisk tema for smykker - materialernes værdi - sammen med værdien af det langsommelige arbejde med at udføre smykkerne. Pressefoto

af Mette Saabye

Mette Saabye er smykkekunstner og designer med 20 års erfaring i feltet nationalt og internationalt. Mette Saabye var også den første kvindelige oldermand i Guldsmedelauget og har siddet i Statens Kunstfonds udvalg for kunsthåndværk og design.

Billedserie

Connected
The Most Secret Gallery
20. jan. - 5. feb.
themostsecretgallery.com

I 2014 etablerede guldsmed Kim Buck The most secret Gallery i Rådhusstræde i København med den hensigt at skabe en større interesse og forståelse for smykker som kunstnerisk udtryk. Indtil 5. februar kan du opleve Connected, der bygger bro mellem kulturer, mennesker og objekter.

“The most secret Gallery” er et rum, hvor man et par gange om året har mulighed for at stifte bekendtskab med moderne smykkekunst, møde kunstnerne og etablere en forbindelse til den lille del af kunstscenen, hvor der arbejdes i lille skala med kunst til kroppen. Connected er den fjerde udstilling i rækken, og som titlen indikerer, handler den om forbindelser. Udstillingens præmis er således forbindelsen mellem de otte smykkekunstnere, der alle deler en passion for at udtrykke sig via smykker, ligesom titlen ligger til grund for mange af smykkerne på udstillingen.

Doing a Mary Magdalene
Halssmykke af Helen Clara Hemsley ZA/DK. Pressefoto

Kunstens sprog
Helen Clara Hemsley er netværkets centrum, forstået på den måde at hun som udgangspunkt var den eneste, der kendte de syv øvrige udstillere. Det viste sig dog ved nærmere samtale, at de fleste af udstillerne kendte hinanden på kryds og tværs, og nu da udstillingen er etableret og efterfølgende sendes videre til den internationale smykkeevent “Schmuck” i München og videre til Glasgow, har alle otte smykkekunstnere fået en faglig og personlig relation med hinanden. Det er altså smykkerne, der binder kunstnerne sammen på tværs af sprog og kulturer – og med smykkerne taler de et fælles sprog.

Variation og tid
Connected er forfriskende i sin variation af udtryk, materialevalg og arbejdsmetoder og gruppen spænder vidt. Der arbejdes nemlig både digitalt, analogt, teknisk pertentligt, med løs hånd, ambitiøst og tålmodigt. Langsomheden både i skabelsesprocessen, men også i forhold til at indoptage værkerne – der er mange lag at aflæse – er krævende, men også et behageligt pusterum, hvis man evner at tage sig tid. Man skal tvinge sig ned i gear og gå på opdagelse i smykkerne.

Kontrasten, der forbinder de to runde former i Chequita Nahar’s broche OO, er et fint eksempel på et smykke, der via sin poesi og elegante materialevalg skaber en umiddelbar forbindelse til iagttageren. Foto: Mette Saabye

Belønningen er, at man i løbet af denne proces, etablerer en forbindelser til værkerne. Man bliver nødt til at tage sig tid, hvis man vil tæt på, for umiddelbart er alle værkerne fremmede. Kunstnerne er født og har studeret på kryds og tværs af utallige landegrænser og det er tydeligt, at værkerne er skabt i andre sammenhænge og dermed læner sig op af andre design- og kunsttraditioner end dem, vi til daglig omgiver os med inden for dansk design – med sine rene linjer og mere nordiske og traditionelle materialevalg.

Umiddelbar ’connection’
Det er altid spændende at se, hvordan man i forskellige kulturer og generationer udtrykker sig, og nogle gange er man heldig at man i dette møde føler sig forbundet uden helt at forstå hvorfor. Der er noget, der rører ved en og skaber en umiddelbar kontakt. Der er mange nye forbindelser på Connected og de vinder ved nærmere bekendtskab. Den konkrete fortælling, der ligger til grund for de enkelte smykker, er ikke altid lige let at afkode, men udstillingen bliver passet af de udøvende selv, og spørger man, får man en fin introduktion til de tanker, der ligger til grund for de enkelte værker.

Udstillingen er med god grund støttet af Statens Kunstfond. Skynd jer forbi og se de mange gode tolkninger af, hvad det er, der forbinder os med steder, objekter og med hinanden.

Udstillere:

Carla Nuis (NL), Chequita Nahar (SR/NL), Andrew Lamb (UK), Jonathan Boyd (UK), Hrafnhildur Halldórsdóttir (IS/UK), Therese Mørch-Jørgensen (DK), Lone Løvschal (DK) og Helen Clara Hemsley (ZA/DK)

www.lonelovschal.com
www.carlanuis.nl
www.theresemorch.com
www.chequitanahar.nl
www.helenclarahemsley.dk
www.andrewlamb.co.uk
www.jonathanmathewboyd.com

Del artiklen

'Æstetiske smykkeforbindelser'

Facebook